Matematik

Parabel find forskrift

27. januar 2011 af AReinholdt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Min opgave lyder:

f(x)=ax^2+bx+c

Nul punkter: (-2,0) og (4,0)

f(1)=4,5

Bestem a,b og c. Hvordan gør jeg det?

Det eneste jeg kan finde frem til er at f(1)=4,5, altså (1, 4.5) er toppunktet da 1 ligger lige imellem de to nulpunkter.

Men der går jeg så i stå:-(


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2011 af peter lind

Brug at f(x) = a(x-r1)(x-r2) hvor r1 og r2 er rødder i polynomiet.

Du kan også sætte punkterne direkte ind i funktionsudtrykket  for eks. f(-2) =0. og deraf beregne a, b og c; men det nemmeste er nok metoden ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2011 af mette48 (Slettet)

rødderne til ligningen er -2 og 4

f(x)=a(x+2)(x-4) og går gennem (4½,1)

punktet indsættes

1=a(4½+2)(4½-4)

1=a(6½)*½

a=1/[(13/2)(1/2)]

a=(2/13)(2/1)= 4/13

f(x)=(4/13)(x+2)(x-4)


Svar #3
27. januar 2011 af AReinholdt (Slettet)

Tusind tak!

Hvor er I seje og hurtige:-)


Skriv et svar til: Parabel find forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.