Matematik

Faktorisering andengradspolynomium

01. februar 2011 af kiskiss (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der er givet andengradspolynomiet f med forskriften
f(x) = ax^2 + bx + c
og diskriminanten d = b2 – 4ac.
Antag d > 0. Vis, at andengradspolynomiet kan faktoriseres til
ax^2 + bx + c = a(x – r1)(x – r2)
hvor r1 og r2 er polynomiets rødder (r1 = (-b-√d)/2a og r2 = (-b+√d)/2a)

Jeg har ingen idé om hvad jeg skal gøre her? Noget med uligheder?
Can anybody help me?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2011 af peter lind

Gang parenteserne ud og indsæt rødderne.


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. februar 2011 af Duffy

ax^2 + bx + c = a(x – r1)(x – r2)

Indsæt rødderne nedenfor i højre-siden og vis det bliver lig med venstre-siden


hvor r1 og r2 er polynomiets rødder (r1 = (-b-√d)/2a og r2 = (-b+√d)/2a)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2011 af mette48 (Slettet)

Jeg er ikke sikker på, hvad det er du ønsker hjælp til. Er det en faktoricering ud fra ax2+bx+c du gerne vil have?

a(x – r1)(x – r2)=

hvor(r1 = (-b-√d)/2a og r2 = (-b+√d)/2a)
 

a(x –(-b-√d)/2a)(x –(-b+√d)/2a) så kan man jo erstatte d med (b2-4ac)

a(x –(-b-√(b2-4ac))/2a)(x –(-b+√(b2-4ac))/2a)

Var det det du ønskede eller noget helt andet?


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis a ≠ 0 har vi

f(x) = ax2 + bx + c

      = a(x2 + (b/a)x + c/a)

      = a((x + b/(2a))2 - (b/(2a))2 + c/a)

      = a((x + b/(2a))2 + (4ac - b2)/(2a)2)

      = a((x + b/(2a))2 - (b2 -4ac)/(2a)2) , sæt d = b2 -4ac

      = a((x + b/(2a))2 - d/(2a)2) , med d > 0 fås

      = a·((x + b/(2a))2 - ((√d)/(2a))2) , benyt kvadratsætning a2 -b2 = (a+b)(a-b)

      = a·(x + b/(2a) + (√d)/(2a))·(x + b/(2a) - (√d)/(2a))

      = a·(x + (b+√d)/(2a))·(x + (b-√d)/(2a))


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. februar 2011 af Duffy

Kunne man ikke nøjes med bare at give et hint?

Hvorfor skal vedkommende STOPFODRES med den ufordøjede løsning?

Eleverne lærer jo ikke at tænke selv...


Skriv et svar til: Faktorisering andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.