Matematik

Rumgeometri (kugle)

14. februar 2011 af missunknow (Slettet) - Niveau: A-niveau

En kugle har ligningen        x2 + y2 + z2 - 14x + 2y - 10z = 39

Vis, at punkterne A(11, -5, 7) og B() ligger på kuglen, og bestem ligningen for kuglens tangentplaner i disse to punkter.

Har brug for hjælp til denne opgave.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Bestem først kuglens centrum C og radius r. Vis dernæst, at afstandene fra A til C og fra B til C er lig med kuglens radius.

Hvis kuglen har centrum (a;b;c) og (x0;y0;z0) er et punkt på kuglen, har kuglens tangentplan i dette punkt ligningen

( x -x0 ; y -y0 ; z -z0) • ( x0 -a ; y0 -b ; z0 -c ) = 0


Svar #2
14. februar 2011 af missunknow (Slettet)

Hvordan finder man Centrum og radius ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2011 af peter lind

Se her https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=970622


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ved at omskrive kuglens ligning på formen

(x -a)2 + (y -b)2 + (z -c)2 = r2


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2011 af NejTilSvampe

 det er nemmere bare at sætte punkterne ind og vise at begge sider af lighedstegnet er ens.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Og gør man det, opdager man så, at det ikke stemmer, da der højst sandsynligt er en tastefejl i #0, idet det nok skal være -39 på højre side i kuglens ligning.

For at opstille tangentplanernes ligninger er det nu bekvemt at have kuglens centrum, så det er noget man alligevel skal beregne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2011 af NejTilSvampe

 #6 - man kan jo også bare indsætte punkterne i den ordnede ligning. Det er bare det med afstandsformlen der er unødvendig.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det er da korrekt. Men indsættes punktets koordinater i den ordnede kugleligning, udregner man jo stadig kvadratet på afstanden mellem punktet og kuglens centrum, som man så sammenligner med kvadratet på kuglens radius. Det er korrekt, at det ikke er nødvendigt at uddrage kvadratrødder.


Skriv et svar til: Rumgeometri (kugle)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.