Matematik

punktmængde

15. februar 2011 af abiis (Slettet) - Niveau: A-niveau

bestem den punktmængde der har ligningen:

x^2+y^2+z^2+4x-10y-2z+34=0


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kvadratkompletter leddene i x, y, og z til formen

(x -a)2 + (y -b)2 + (z -c)2 = k

Hvis k ≥ 0 er det ligningen for en kugle.


Svar #2
15. februar 2011 af abiis (Slettet)

jeg forstår det ikke:S.. ka du hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Bestem, hvad der skal lægges til x2 +4x for at skrive det på formen (x -a)2 . Tilsvarende skal y2 -10y kompletteres til formen (y -b)2 , og endelig z2 -2z kompletteres til (z -c)2 . Se på den resulterende ligning.


Svar #4
15. februar 2011 af abiis (Slettet)

2? eller hvad :S

forstår det ikke. ka du ik forklare det på en anden måde..


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Udregnes (x -a)2 får man x2 -2ax + a2 . Hvis vi skal skrive x2 +4x på formen (x -a)2 , er det klart, at -2ax må være 4x, så a = -2. Vi skal derfor lægge (-2)2 = 4 til for at få et komplet kvadrat på en toleddet størrelse, og vi skal så trække det fra igen:

x2 +4x = (x - (-2))2 -22 = (x +2)2 -4


Svar #6
16. februar 2011 af abiis (Slettet)

hvad får du resultatet til at den punktmængde er : (-2,5,1) ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. februar 2011 af mathon

   x2 + y2 + z2 + 4x - 10y - 2z + 34 = 0

  (x+2)2 - 4  +  (y-5)2 - 25  +  (z-1)2 - 1  + 34 = 0

  (x+2)2  + (y-5)2 +  (z-1)2  + 4 = 0

  (x+2)2 + (y-5)2 + (z-1)2 = -4                       hvilket er en absurditet, da

                                                                         (x+2)2 + (y-5)2 + (z-1)2 0

.

   "punktmængden" kan således ikke beskrives med reelle tal


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Med andre ord: løsningsmængden til ligningen i #0 inden for R3 er den tomme mængde Ø . (Med mindre det skulle vise sig, at der er en fortegnsfejl ved leddet med 34 i #0; i så fald er løsningsmængden en kugle med radius 8 og med centrum i (-2;5;1)).


Skriv et svar til: punktmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.