Matematik

En bakteriekoloni

16. februar 2011 af misshj (Slettet)

i et laboratorieforsøg undersøges udviklingen i en bakteriekoloni. udviklingen kan beskrives ved modellen f(t)=(950)/(1+4,6*e^(-0,05*t))

a) Tegn grafen for f(t)

- Dette kan jeg ikke.. jeg har prøvet flere gange i ti-interactive men den skriver bare, at jeg mangler nogle paranteser, selvom de alle er skrevet ind der.  er der måske nogen der kan lave den og lægge dokumentet ind?

b) bestem f'(t)

- denne har jeg fået til (-10,3261*(1,05127)^t)/((1,05127)^t+0,217391)^2. er det korrekt udregnet?

c) bestem f'(10) vha den afledte funktion og grafen.

- der har jeg sat 10 ind på t's plads således: -10,3261*(1,05127)^10/((1,05127)^10+0,217391)^2=-4,8889.. er dette korrekt?

grunden til jeg spørger er, at jeg slet ikke er sikker, da jeg flere gange har lavet fejl i disse opgaver..

flere spørgsmål kan komme, hvis der er en der vil sende et dokument med grafen:)

på forhånd tak


Svar #1
16. februar 2011 af misshj (Slettet)

jeg har fundet en graf.. men jeg skal bestemme f'(10) ved hjælp af grafen... hvordan gør man det?


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Aflæs hældningskoefficienten for tangenten til grafen for f(x) i punktet (10 ; f(10))


Svar #3
16. februar 2011 af misshj (Slettet)

i den graf jeg har fundet er der intet i punktet 10,10..


Brugbart svar (2)

Svar #4
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så er der jo svært at aflæse tangenten i det punkt. Måske du kunne udvide din graf til at indeholde x = 10 ?


Svar #5
16. februar 2011 af misshj (Slettet)

altså der er et sted på grafen, hvor den er i x=10, hvor y-koordinaten er 250...??


Svar #6
16. februar 2011 af misshj (Slettet)

jeg har vedlagt et billede af grafen

Vedhæftet fil:graf opg 1.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #7
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du skal jo aflæse tangentens hældning i punktet (10 ; f(10)), ikke (10 ; 10) , se #2.


Svar #8
16. februar 2011 af misshj (Slettet)

jeg har jo beregnet f(10) til at være -4,8889.. så hvis jeg skal kigge på 10;-4,8889 er der heller ikke noget der...


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så regner du ikke særlig godt, og tilsyneladende regner din grafregner bedre. Din graf siger jo, at f(10) ≈ 250, hvilket er tæt på det korrekte. Man finder f(10) = 250,6569 ved at indsætte i din forskrift.


Svar #10
16. februar 2011 af misshj (Slettet)

det er f'(10). f mærke 10.. det er jo vel ikke det samme.. jeg bestemte jo først den afledte funktion og så satte jeg 10 ind på variablens tal og det blev -4,8889


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det er ikke det samme. Du skal aflæse f'(10) ved at aflæse tangentens hældning i punktet (10 , f(10)). Du har påstået, at du ikke havde et punkt ved (10 , f(10)), hvilket jeg forsøgte af afklare i det ovenstående.

I øvrigt beregner jeg f'(10) = 9,226 , hvilket er mere i overensstemmelse med din graf. Du kan jo umiddelbart se, at tangenten har en positiv hældningskoefficient, så de -4,8889 er helt i skoven.


Svar #12
16. februar 2011 af misshj (Slettet)

okay.. hvordan beregner du det til 9,226..? kan du se hvor min udregning er gået galt i #1?


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er nemmere at differentiere udtrykket med e-0,05t , end når du omskriver det via e-0,05 :

f(t) = 950/(1 + 4,6·e-0,05t) ,

f'(t) = -950·4,6·(-0,05)·e-0,05t/(1 + 4,6·e-0,05t)2 = f(t)2·(4,6·0,05/950)·e-0,05t

En generel fejl, du har begået, er, at e-0,05 ikke er lig med 1,05127, som du påstår, men derimod 0,95123 . Du har vist bare smidt fortegnet for -0,05 ud.


Svar #14
16. februar 2011 af misshj (Slettet)

hmm.. nu når jeg skriver d((950)/(1+4,6*e^-0.05*t),t) på lommeregneren skriver den at jeg mangler en parantes, så kan ikke lige se om jeg kan få det samme som dig.

når jeg sætter 10 ind på den afledte funktion du har skrevet får jeg 138..


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Prøv at regne igen.


Svar #16
16. februar 2011 af misshj (Slettet)

nu giver det bare en masse nye regnestykker uden et egentligt resultat :S.. det kommer an på hvor man sætter paranteserne. men får ikke noget i nærheden af 250


Brugbart svar (0)

Svar #17
17. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jeg kan jo ikke se, hvordan du taster ind på din lommeregner. Jeg har fundet de resultater, jeg har givet ovenfor i #9 for f(10) og i #11 for f'(10) , og de resultater er jo helt i overensstemmelse med din graf på figuren i #6, så på et tidspunkt var det jo lykkedes for dig at taste det korrekt ind i din grafregner. Der er kun een måde at sætte parenteserne på i den korrekte forskrift.


Skriv et svar til: En bakteriekoloni

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.