Matematik

cirklensligning

17. februar 2011 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

en cirkel er givet ved ligningen:

x^2 +4x +y^2 -6y-23=0

så er det jeg gerne vil vide hvordan man kan se hvad centrum C(a,b) og radius, gætter på at 23 er radius og hvordan omskriver man den til ligningen for cirkelperiferien

(x-a)^2 + (y-b)^2 =r^2


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2011 af Duffy

Matematik er ikke en gættekonkurrence.

Du skal bruge metoden "Completing the square"...

Hvordan får du fx presset x^2 +4x ind i en parentes (...)2    ?

Her skal du bruge din viden om (a+b)2 = ?


Svar #2
17. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

(a+b)^2 = (a+b)(a+b) = a^2+ab+ab+b^2

(2+x)^2 = 4+4x+x^2 men så får jeg +4 som jeg ikke skal have med


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2011 af mette48 (Slettet)

x^2 +4x +y^2 -6y-23=0

x2+4x+4=(x+2)2

y2-6y+9=(y-3)2

du får så 4 eller 9 for meget på venstre side af = derfor lægger du lige så meget til på højre side

(x+2)2+(y-3)3-23=4+9       læg 23 til på begge sider, så har du r2 på højre side


Svar #4
17. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

okay mange tak mette (y):)


Svar #5
17. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

skal finde afstanden fra cirklen til linjen:

c: (x+2)^2 + (y-3)^2 = 6^2               

l: 3x-4y-4

har prøver med l 3*2+(-4)-(3) / kvadratroden af 3^2+1   = 1,581

er det rigtig synes ikke helt det kan passe


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. februar 2011 af mathon

             ...skal finde afstanden fra cirklens centrum til linjen ?


Svar #7
17. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

ja undskyld det er rigtig fra cirklens centrum it is


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. februar 2011 af mathon

                          dist(L,C(-2,3)) = |3·(-2) - 4·3 - 4| / √(32+(-4)2) = |-22| / 5 = (22/5) = (44/10) = 4,4

           


Svar #9
17. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

kan se jeg har skrevet C(2,-3) og du har skrevet C(-2,3) hvorfor vender man om på fortegnene?

hvad er forskellen på afstandsformlen på explicit form og implicit? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. februar 2011 af mathon

               (x+2)2+(y-3)2-23 = 4+9

               (x - (-2))2 + (y - 3)2 = 62

               (x - a)2 + (y - b)2 = r2


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. februar 2011 af mathon

           afstandsformlen på
                                                     explicit form    dist(L,P(xo,yo)) = |a·xo + b·yo + c| / √(a2+b2)


                                                     implicit form   dist(L,P(xo,yo)) = (a·xo + b·yo + c) / √(a2+b2)  hvor
                                                                           afstanden regnes med fortegn efter normalvektor n = [a,b]


Svar #12
17. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

svar#10 forstår ikke det i midten : /


Svar #13
17. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

??


Svar #14
17. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

(x+2)2+(y-3)2-23 = 4+9

(x - (-2))2 + (y - 3)2 = 62

hvorfor står der lige pludselig -(-2)??
 


Brugbart svar (1)

Svar #15
17. februar 2011 af Duffy

Fordi du skal have det på samme form som i formlen for at kunne aflæse de rigtige informationer...


Svar #16
18. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

formlen hedder (x-a)^2+(y-b)^2=r^2

der står jo minus foran a og b og de 2 led hed:

(x+2)2+(y-3)2

så hvorfor bliver det

(-2,3) kan jeg simpelthen ikke se

(x-2)^2+(y-(-3))^2   derfor??? men det er ikke sådan mathon har skrevet det i #10


Svar #17
18. februar 2011 af jrnh555 (Slettet)

ingen?


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. februar 2011 af AskTheAfghan

Hvis ligningen siger at;

          (x - a)2      +       (y - b)2     =     r2

       ... betyder det ikke, at punktet for centrum er (-a , -b). Men, det er (a , b).   :)
_________________________________________________________________________

        x2 + 4x             +           y2 - 6y            -        23         =      0                     <=>

     (x + 2)2 - 4          +       (y - 3)2 - 9          -        23        =      0                      <=>

       (x + 2)2             +           (y - 3)2                                 =     4 + 9 + 23        <=>

        (x + 2)2            +             (y - 3)2                                =       36                  <=>

        (x + 2)2            +             (y - 3)2                                =       62                   <=>

        (x - (-2))2         +              (y - 3)2                               =       62

C( -2 , 3)    r = 6


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. februar 2011 af mathon

alment:
                 cirklen:
                                     x2 + y2 + 2dx + 2ey + f = 0
har
                centrum:
                                  C = (-d,-e)
                radius:
                                  r = √(d2+e2-f)


Skriv et svar til: cirklensligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.