Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

Afskrivninger

23. februar 2011 af olafurm (Slettet)

Et større dagblad forventer et resultat før afskrivninger på 50 mio. kr. De har købt en rotationspresse for 100 mio. kr., der forventes at have en levetid på 20 år.

Vis resultat efter afskrivninger og den bøgførte værdi af rotationspressen ved afskrivninger efter 1) den lineære metode, 2) saldometoden.

Jeg ved, at man ved indkøbet skal afgøre, hvordan man vil afskrive. Betyder afskrive at 'offentliggøre' afbetalingen af de 100 mio. kr.? Altså at jeg ikke må trække alle de 100 mio. kr. fra i skat første år jeg køber rotationspressen fordi jeg ellers ville kunne gå konkurs året efter og sparet mange penge i skat det første år eller hvad?
Afskrivningerne over 20 år bliver 100/20=5, men hvordan udregner man resultatet efter afskrivninger og hvad menes med den bogførte værdi af rotationspressen?


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. februar 2011 af emul0c

En afskrivning er en regnskabsmæssig teknik der bruges for at vurdere periodens reelle indtjening; altså så en virksomhed ikke ligner at de har gigantisk underskud i år 0 (nu) og så har kæmpe overskud i år 1 (om et år) hvis de f.eks. har været ude og investere i en stor maskine/produktionsanlæg mv.

Hvis du afskriver lineært over f.eks. 20 år, så afskriver du 100/20 = 5 mio. om året.

Det vil sige hvis man har:

Resultat før afskrivninger (EBITDA):   50
Afskrivninger:                                           -5
Resultat før skat:                                     45

Den bogførte værdi af rotationspressen vil i år 0 være bogført til dens aktuelle værdi på 100 mio. Året efter vil man bogføre værdien som 100 - 5 = 95 mio.


Skriv et svar til: Afskrivninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.