Matematik

Haster!

05. marts 2011 af ClementK (Slettet)

Formel 1:  N(t) = N0• e-k•t

1. Omskriv formel 1, så den kommer på formen N(t) = N0 • at

Mit bid: N(t) = N0• (e-k)t

Passer dette?

2. Radioaktivt stof er helfaldskonstanten k = 0,015 h-1 (h = hour) - hvor mange % aftager mængden af radioaktivt stof med pr. time?

Har problemer med denne.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2011 af mathon

1. er OK

2.
                                  N/No = e-kt

   relativ ændring
   på 1 time:
                                  (N-No)/No = (N/No) - 1 = e-k·t - 1 = e-(0,015 h^-1)·(1 h)  - 1  = 0,9851 - 1 = -0,0149 ≈ -1,5%


Svar #2
05. marts 2011 af ClementK (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvad du laver i 2. Kan du forklare?


Svar #3
05. marts 2011 af ClementK (Slettet)

Tror jeg har fat i det, kan man gøre det således:

Hvis det nu var 0,15 h-1 i stedet, og man skullle beregne hvor meget % den aftager pr. time

N(t)/N0 = e-kt

e-(0,15^-1)*1t = 0,001273 = 1,273 %

?


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. marts 2011 af mathon

                                  N/No = e-kt

   relativ ændring
   på 1 time:
                             (N-No)/No = (N/No) - 1 = e-k·t - 1 = e-(0,15 h^-1)·(1 h)  - 1  = 0,860708 - 1 = -0,1393 ≈ -13,9%


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2011 af Kvadratrod (Slettet)

Hej mathon!

Jeg beskæfter mig med en lignende opgave, men hvorfor trækker du 1 fra?

F.eks. (N/No) - 1


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2011 af mathon

             (a + b) / c = (a/b) + (b/c)

   man dividerer en flerleddet størrelse med et tal ved at dividere hvert af leddene med tallet

  specifikt:
                    (N - No)/No = (N/No) - (No/No) = (N/No) - 1


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2011 af Kvadratrod (Slettet)

Hej mathon!

Har forstået det, men når man taster:

e-(0,15 h^-1)·1h fås ikke resultatet du kom frem til. Jeg får 0,001273 = 0,1273 %, men fjerner jeg ^-1, fås dit resultat, kan du forklare?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. marts 2011 af mathon

indtastning på TI-89 med enheder:


                                   e^(-.15_hr^-1)*(1_hr))  -  1


Skriv et svar til: Haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.