Matematik

HJÆLP

06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

Hej!

Hvordan kan jeg opstille funktionsforskriften for en halv måne som vender mod venstre Jeg har tre punkter at tage udgangspunkt i..

a)32,375;23,6625

b)47,29;15,225

c)31,57;1.05


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis de tre punkter alle ligger på cirkeldelen, indsættes de tre sæt (x;y) værdier i ligningen for en cirkel

(x -a)2 + (y -b)2 = r2

og man opnår tre ligninger til bestemmelse af centrums koordinater (a;b) og cirklens radius r.


Svar #2
06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

okey men hvad gør jeg ved de tre ligninger ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er tre liginger med tre ubekendte, der skal løses. r2 kan umiddelbart elimineres, så man får to ligninger med de to ubekendte a og b.


Svar #4
06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

jeg ender op med det her:

(32,37-a)^2+(23,55-b)^2

(47,29-a)^2+(15,22-b)^2

(31,57-a)^2+(1,05-b)^2

Men hvorfor er det to ligninger med to ubekendte når der er 3 ligninger...

Og jeg må ærligt indrømme at lige præcis sådan en med cirkelforskriften har jeg ikke prøvet at løse :S

Prøvede det lige før, men det ender ikke særligt godt


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har jo slet ikke formuleret ligninger.

Man finder

(x1 -a)2 + (y1 -b)2 = r2

(x2 -a)2 + (y2 -b)2 = r2

(x3 -a)2 + (y3 -b)2 = r2

Heraf ses umiddelbart

(x1 -a)2 + (y1 -b)2 = (x3 -a)2 + (y3 -b)2 , og

(x2 -a)2 + (y2 -b)2 = (x3 -a)2 + (y3 -b)2

der er to ligninger med to ubekendte.

Heraf fås så

(x1 -x3)(x1+x3 -2a) = (y3 -y1)(y1+y3 -2b) og

(x2 -x3)(x2+x3 -2a) = (y3 -y2)(y2+y3 -2b)

der er et sæt af to lineære ligninger i a og b .


Svar #6
06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

Jeg kan ikke løse disse to ligninger med to ubekendte, det er mig ukendt. Gider I hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Isoler a i den ene ligning og indsæt det i den anden ligning, der så er en ligning i b alene. Den fundne værdi for b indsættes så i den første ligning til bestemmelse af a. Endelig bestemmes r af en af de tre ligninger, når a og b er fundet.


Svar #8
06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

jeg får a værdien til a=-b-153,033, jeg synes ikke det ser rigtig ud :S


Svar #9
06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

jeg har prøver igen og nu får jeg a=410,9-4b


Svar #10
06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

Jeg har virkelig brug for hjælp :(


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg finder

a = 35,74705

b = 12,22188

r = 11,92722


Svar #12
06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

er vi enig om at vi gør sådan:

(32,375-31,57)*(32,375+31,57-2a)=(1,05-23,6625)*(23,6625+1,05-2b)   for at finde a værdien??  :S

nu får jeg a værdien til a=b+305,164


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er den korrekte fremgangsmåde. Det indsættes så i den anden ligning, og b kan så bestemmes.


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Et problem med de tre punkter er, at de nok ikke alle tre ligger på cirkelbuen. Det fundne centrum i #11 ligger jo i det indre af den trekant, som de tre punkter udspænder. Det er muligt, at punktet (x2,y2) ligger på halvcirklens diameter. Hvad ved du selv om de tre punkter?


Svar #15
06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

de alle tre ligger på cirkelbuen fordi jeg har lavet cirkelbuen udfra de tre punkter i geogebra.

er det denne a værdi jeg skal sætte ind i den næste ligning a=b+305,164 ? De har da fået a til 35 alene :S


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, man udtrykker a ved b og indsætter det i den anden ligning. Derved får man en ligning i b alene, som så kan løses. Denne værdi for b indsættes så i en af ligningerne, hvorved a kan bestemmes.

Som jeg nævner i #14 kan de tre punkter ikke udgøre en "halvmåne", hvis de alle tre ligger på cirkelbuen, da centrum ligger i det indre af den af de tre punkter udspændte trekant.


Svar #17
06. marts 2011 af 8745 (Slettet)

hmm vil det gøre en forskel hvis det ikke er en decideret halvmåne men snarere en cirkelbue, hvorved den første og sidste punkt er enderne?


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Jeg har vist dig her, hvordan du bestemmer centrum og radius i en cirkel, når du kender tre punkter på cirkelbuen.


Svar #19
07. marts 2011 af 8745 (Slettet)

tusinde tak for hjælpen


Skriv et svar til: HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.