Matematik

Cirkelbue mm.

10. marts 2011 af jokoloko45 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godaften Studieportalen :).

Har et spørgsmål der lyder følgende:

Et AWACS-fly befinder sig i højden 9 km. På figuren tænkes flyet at befinde sig i punktet F. A og B angiver yderpunkter i det område, flyets radar kan dække. Jordens radius r sættes til 6371 km.

a) Bestem længden af linjestykket AB samt længden af cirkelbuen AB.

Jeg ved at cirkelbuens ligning er 2*pi*(v/360), men spørgsmålet er så bare hvordan jeg skal finde cirkelbuens vinkel, samt længden af linjestykket?


Brugbart svar (5)

Svar #1
10. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Liniestykket AF er tangent til jorden, så trekanten CAF er retvinklet, hvor C er jordens centrum. Der gælder da, at

|AF|2 + r2 = (r+h)2 , hvor h = 9km er flyets højde. På grund af symmetrien gælder så

(1/2)·(1/2)·|AB|·(r+h) = (1/2)·|AF|·r

Heraf kan |AB| findes.

Vinklen v bestemmes af ud fra den retvinklede trekant CAF, idet

cos(v/2) = r/(r+h)


Svar #2
10. marts 2011 af jokoloko45 (Slettet)

Tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

Kan det passe at |AB| er lig med 11061? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 *eller jeg tror ikke helt jeg forstår hvordan AB findes, eller så er det fordi min lommeregner regner forkert :S


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man finder først |AF| = (h2 + 2rh)1/2 = 338,76km . Dernæst findes

|AB| = 2·|AF|·r/(r+h) = 676,57km

Længden af cirkelbuen AB er da r·2·cos-1(r/(r+h)) = 676,88km


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 Tusind tak for hurtig hjælp! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 #4 nu spørger jeg lige igen, hvordan kan det være at du opløfter i 1/2


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

eller jeg har fundet ud af det :) men hvordan kan det være der ganges med to for at finde siden AB ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Se på udtrykket for |AF| i #1. Det giver et udtryk for |AF|2 , hvorfor man finder |AF| ved at uddrage kvadratroden af størrelsen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. september 2012 af morfarnissen (Slettet)

 

 

 


Skriv et svar til: Cirkelbue mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.