Matematik

Ligningsystemer

14. marts 2011 af smil123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg skal til terminsprøve imorgen, og jeg forstår simpelthen ikke hvordan man løser ligning systemer som denne her:

x + y = 2

3x + y = 14

Nogen der kan forklare det på en god måde :)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2011 af peter lind

Træk den første ligning fra den anden ligning.


Svar #2
14. marts 2011 af smil123 (Slettet)

altså x+y-3x+y eller hvad mener du?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Eller isoler x eller y i den ene ligning, og indsæt dette (med en parentes omkring) istedet for x eller y (alt efter hvad du valgte at isolere) i den anden. Dermed får du en ligning med én ubekendt. Løs denne. Indsæt derefter den fundne værdi og isolér den anden ubekendte.

Eksempelvis:

Vi har lignignssystemet

1) 2x - y = 2

2) 3y - x = 14

Jeg vælger at isolere y i 1):

2x - y = 2 <=> -y = 2 - 2x <=> y = 2x - 2

Dette indsætter jeg så for y i 2):

3(2x - 2) - x = 14

Dermed har jeg en ligning med kun én ubekendt, x. Den kan løses som almindeligt:

3(2x - 2) - x = 14

6x - 6 - x = 14

5x = 20 <=> x = 4

Vi indsætter så denne værdi for x i en af vores ligninger. Dermed får vi en ligning med 1 ubekendt, som kan isoleres. Jeg indsætter i 1):

2*4 - y = 2 <=> -y = 2 - 8 <=> y = 6

Dermed er løsningen til ligningssystemet at x = 4 og y = 6


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

skulle det ikke give (6,-4)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2011 af KimT.T. (Slettet)

Dvs. at du bare gør sådan her:

(x + y)-(3x + y) = 2-14 <=> -2x = -12 <=> x = 6

Og så indsætter du bare i én af de originale ligninger:

6 + y = 2 <=> y = -4

En noget mere besværlig metode; du isolerer den samme variabel i begge ligninger:

x + y = 2 <=> y = 2 - x

3x + y = 14 <=> y = 14 - 3x

Sæt ligningerne lig med hinanden og udregn for x:

2 - x = 14 - 3x <=> 2x = 12 <=> x = 6

Indsæt i én af ligningerne:

y = 2 - 6 <=> y = -4


Svar #6
14. marts 2011 af smil123 (Slettet)

 Super tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det er self. sådan, at jeg sidder og prøver at lave mit eget ligningssystem for at vise fremgangsmåden. Det passer så halvgodt ind i det i #0. Men der ER forskel :P


Skriv et svar til: Ligningsystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.