Matematik

stamfunktion

15. marts 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej jeg får stillet følgende spørgsmål 

En funktion f har regneforskriften  f(x) = x - 4 

Gør rede for, at F(x) = 1 / 2 x^2  - 4x + 1 er en stamfunktion til f 


Hvordan gør jeg det ? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Du viser ved differentiation at F'(x) = f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2011 af KamillaSt (Slettet)

Du kan også integrere f(x) og se at den så bliver

½x^2 - 4x + C

hvor C er en vilkårlig konstant - altså ligesåvel 1 som 20724 :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2011 af IsaacN (Slettet)

"hvor C er en vilkårlig konstant - altså ligesåvel 1 som 20724"

- Hvilket netop er grunden til at det er smartere at differentiere F(x) :P
 

--
Differentierer du en funktion f(x), finder du dets første afledte, f'(x).
Integrerer du en funktion f'(x), finder du den oprindelige funktion f(x) (stamfunktion til f'(x)).
Integrerer du en funktion f(x), finder du stamfunktionen F(x)
Differentierer du stamfunktionen F(x), finder du funktionen f(x). 
Integralregning og differentialregning, er som sinus og arcsinus(sin-1), hinandens "modsatte".
--

Derfor:


Ved differentiation af F(x):

F'(x) = 2 * (1/2)x(2-1) - 1*4x(1-1) = 1*x1 - 4*x0 

F'(x) = f(x) = x - 4           da x0 = 1

Ved integration af f(x):

F(x) = int[f(x)] = int(x - 4) = (1/(1+1)) * x(1+1) - (0+1) * 4x(0+1) + C          

F(x) = int[f(x)] = (1/2) * x2 - 4x + C

Hvor C (eller k) er integrationskonstanten, kan have alle værdier.


Skriv et svar til: stamfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.