Matematik

Tredjegradspolynomium

21. marts 2011 af fc_eto (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Vordan finder man toppunkter for Tredjegradspolynomium

Tak på forhånd :b


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke nødvendigvis toppunkter for et 3.-gradspolynomium. Der kan være punkter med lokalt minimum og maksimum.


Svar #2
21. marts 2011 af fc_eto (Slettet)

 kan du så fortælle mig hvordan man finder minimum og maksimum.


Svar #3
21. marts 2011 af fc_eto (Slettet)

 :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man ser på løsninger til ligningen f'(x) = 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. marts 2011 af SuneChr

# 0:  Det generelle 3'gradspolynomium kan skrives som:

 f(x)  =  ax3  +  bx2  +  cx  + d      ⇒      f´(x)  =  3ax2  +  2bx  +  c

For  f´(x)  =  0 løses 2´gradsligningen med diskriminanten     D  =   (2b)2 - 4*(3a)*c   =  4*(b2 - 3ac)

For f´(x)  =  0  fås  x  =  ( - 2b  ± √ D ) / ( 2*(3a) )     =      ( -b ± √ ( b2 - 3ac ) ) / (3a)

Undersøg, hvordan fortegnsvariationen omkring f´(x)  =  0  er. Dermed kan vi afgøre, om f(x) har lokalt min. eller max.

eller har et saddelpunkt, hvor fortegnene omkring f´(x)  =  0  ikke forandrer sig. 

(Størrelsen under rodtegnet skal være ≥ 0.)


Skriv et svar til: Tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.