Matematik

konvergensradius

24. marts 2011 af sssl (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa

Jeg håber der er nogen der kan hjælpe mig med denne her opgave.

Jeg har kigget på den  flere timer og forstår stadig ikke hvordan jeg skal regne den

den lyder således:

Bestem konvergensradius for potensrækken

Σ n=0     (7^n / n+1 ) x^n = 1 + ( 7/2)x + (7^2/3)x^2 + (7^3/4) x ^3 + .....

det eneste jeg er kommet frem til er, at man skal bruge ratio testen..

hvor man siger lim n --> ∝    (a^n+1)/a^n

jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg skal regne på den..

På forhånd tak :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
24. marts 2011 af andershorsted (Slettet)

  Du skal bare fylde ind i formlen for din ratiotest

| (7^(n+1) * x^(n+1) / (n+1+1)) / (7^n * x^n / (n+1)) = 7x * (n+1) / (n+2) |

og lade n gå mod uendelig

| 7x * (n+1) / (n+2) | → |7x|   for  n → ∞

Alt i alt giver ratiotesten at |7x| < 1, hvilket betyder at konvergensradius'en er lig 1/7


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ja, se på forholdet

an+1/an = 7n+1xn+1/(n+2) / (7nxn/(n+1)) = 7x(n+1)/(n+2) → 7x for n → ∞


Svar #3
24. marts 2011 af sssl (Slettet)

hvor kommer n+2 fra ?

og hvor bliver x^n af ?

det giver bare ikke mening ! :(


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det kommer fra an = 7nxn/(n+1) ifølge #0.


Svar #5
24. marts 2011 af sssl (Slettet)

hvordan kan det da give n+2 :S ?


Brugbart svar (2)

Svar #6
24. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man ser jo på forholdet an+1/an .


Brugbart svar (3)

Svar #7
24. marts 2011 af andershorsted (Slettet)

 Ja ok, det fik jeg måske ikke skrevet specielt overskueligt. n+2 kommer af at du sætter n+1 ind på n's plads i udtrykket som Andersen11 nævner i #4. Dvs

an+1 = 7n+1xn+1/((n+1)+1) = 7n+1xn+1/(n+2)

xn "forsvinder" idet xn+1/xn = x. Og tilsvarende er 7n+1/7n = 7


Svar #8
24. marts 2011 af sssl (Slettet)

Tusind tak, nu har jeg endelig forstået det :D

tak tak .


Svar #9
24. marts 2011 af sssl (Slettet)

Jeg har lige et sidste spørgsmål.

hvorfor står der :

7x * (n+1) / (n+2)

og ikke

7x * (n+2) / (n+1)

det burde der jo stå, :S


Brugbart svar (2)

Svar #10
25. marts 2011 af andershorsted (Slettet)

Det er fordi du dividerer med en brøk ved at gange med den "omvendte"

(a/b) / (c/d) = (ad) / (bc)

så det er rigtigt at der står 7x * (n+1) / (n+2)


Skriv et svar til: konvergensradius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.