Matematik

Polynomier

30. marts 2011 af Musiknørden (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen, har fået en opgave for jeg ikke helt forstår, heller ikke hvordan man skal regne den ud. Håber i kan hjælpe mig med nogle formler osv.

Opgaven lyder således:

Nedenstående sætning gælder:

Hvis 2.-gradspolynomiet f ( x ) = ax2 + bx + c,  ≠ 0, har rødderne r1 og r2, hvor eventuelt r1 = r2, kan det opløses i faktorer:

f ( x ) = a( x - r1 ) ( x - r2)

Løs følgende opgaver og bestem en forskrift for alle.

1) a = - 1 og rødderne er 2 og 3

2) b = 1, c= - 4 og grafen går gennem punktet ( 2 , 0 )

3) a = - 2 og grafen går gennem punkterne ( 3 , 2 ) og ( 5 , -6 )


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

1) Indsæt a, r1 og r2 i forskriften og gang ud.

2) bestem a ud fra betingelsen f(2) = 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

1)

Det er bare at indsætte:

f ( x ) = a( x - r1 ) ( x - r2) = -1*(x-2)*(x-3)


Svar #3
30. marts 2011 af Musiknørden (Slettet)

#1

Vil det sige f(x)= -1(x-2)(x-3) ?


Svar #4
30. marts 2011 af Musiknørden (Slettet)

#2

1)

Det er bare at indsætte:

f ( x ) = a( x - r1 ) ( x - r2) = -1*(x-2)*(x-3)

Bliver forskriften så bare f(x) = -1 (x-2) *(x-3) ? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Ja, men som der står i # 1:

Gang ud, så du får en f(x) = ax2+bx+c  (=0)

Gå derefter videre til 2), men læs # 1 først


Brugbart svar (2)

Svar #6
30. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

2)
y=ax2+bx+c
b=1, c=4 (x,y) = (2,0)
0 =a*22+1*2+4
4a+2+4 = 0
4a = -6
a = -3/2
-----------------------
(-3/2)x2+x+4 = 0
d = b2-4ac = 1^2-4*(-3/2)*4 = 1 + 24 = 25
x = (-b +/- √d)/2a = -1 +/- 5)/-3 = -4/3 og 2
 


Brugbart svar (2)

Svar #7
31. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

3)
A) 2 = -2*32+b*3+c
3b + c =20
B) -6 = -2*52+b*5+c
5b+c = 44
Træk A fra B, det giver
2b = 24 eller b = 12
A: c = 20-3b = -16
--------------------
y = -2x2+12x-16 = 0
d = b2-4ac = 144-4*2*16 = 16
x = (-12+/-√16)/(2*-2) =(12 +/- 4)/-4 = 4 og 2 ;-)


Skriv et svar til: Polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.