Matematik

Tangentiel kurveintegral

01. april 2011 af PMusen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis et vektorfelt er givet er den tangentielle kurveintegral som sædvanligvis defineret ved ∫ab V(r(t))·r´(t) dt.

Men det viser sig at man også kan bruge ∫ab |r´(t)|2 dt og få præcis det samme resultat. Jeg ved så ikke hvorfor at V(r(t)) netop giver r´(t).


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2011 af DennisDeH (Slettet)

Det er heller ikke det samme. Det første er kurveintegralet af dit vektorfelt V langs kruven r, korrekt. Det andet er buelængden af kurven r, begge for parameteren fra a til b.


Svar #2
01. april 2011 af PMusen (Slettet)

Men i begge tilfælde er parameteren defineret ud fra vektorfeltet via differentialligningssystem. Resultatet for begge tilfælde bliver i så fald det samme?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2011 af DennisDeH (Slettet)

Nej, ikke med mindre du står i en helt speciel situation? Det er ikke det generelle tilfælde. Normalt er vektorfeltet V (en vektorfunktion af k variable ind i k variable) fuldkomment uafhængigt af din kurve γ (en vektorfunktion af én variabel ind i k variable). Kurveintegralet ∫γ V·dr svarer sådan lidt "malerisk" til at dele kurven γ op i n dele (en inddeling a=t0<t1<...<tn-1<tn=b og så tage skalarproduktet mellem vektorfeltet V taget i et punkt der ligger mellem rt-1 og rt, og Δr=rt-rt-1 summere alle disse biddrag op. Det viser sig så at du kan regne dette ud som ∫ab V(r(t))·r(t)dt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. april 2011 af DennisDeH (Slettet)

Jeg tror at det du tænker på når du nævner "differentialligningssystem", er at du kan fortolke det at løse et differentialligningssystem som at placere sig i et punkt vektorfeltet og så bestemme den tilhørende kurve med en række begyndelsesbetingelser. Det er nok mest til at få et billede i hovedet af hvad der sker, for når du løser systemet, inddrager du slet ikke vektorfelter i formuleringen (du finder en basis for løsningsrummet C(I,Cn) (Cn står for det n-dimensionelle komplekse talrum) bestående af lineært uafhængige løsninger).


Svar #5
01. april 2011 af PMusen (Slettet)

Ja, det ved jeg godt. Det der undre mig er så at uanset hvad jeg sætter vektorfeltet til at være af 3 variable V(x,y,z), får jeg præcis det samme for begge tilfælde ∫abV(r(t))·(t)dt = ∫ab|r(t)|2dt.

Hvis det ikke altid gælder, for 3 variable, kunne du komme med et eksempel?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. april 2011 af DennisDeH (Slettet)

Det er da klart det ikke er det samme? I ∫ab|r(t)|2dt inddrager du slet ikke vektorfeltet? Går du i gymnasiet, eller på universitet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. april 2011 af DennisDeH (Slettet)

Hvad er dit vektorfelt i opgaven?


Svar #8
01. april 2011 af PMusen (Slettet)

V(x,y,z) = (x+z, ky, -x+z), hvor k er en reel konstant. Grænsen er (a,b)=(0,ln(2)) og for t = 0 går punktet gennem (1,1,1).

r(t) defineres ved vektorfeltet og startbetingelserne i differentialligningssystemet.


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. april 2011 af DennisDeH (Slettet)

Hvad er dit ligningssystem så?


Svar #10
01. april 2011 af PMusen (Slettet)

[ x']       [  (x+z)(t)  ]

[ y']   =  [  k(y)(t)   ]

[ z']       [ (-x+z)(t) ]

Når dette løses, fås

r(t)=(et(sin(t)+cos(t),  ekt,  -et(-cos(t)+sin(t) )


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. april 2011 af DennisDeH (Slettet)

Du har fået oplyst at dit ligningssystem er sådan, eller er det noget du tror?


Svar #12
01. april 2011 af PMusen (Slettet)

Sådan har jeg altid opsat ligningssystemet til de opgaver der ser sådan ud. Ved udregning fås det ønskede som facit, så jeg vil gå ud fra at dette er rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. april 2011 af DennisDeH (Slettet)

Læser du tilfældigvis op til MatF ved KU?


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det fremgår af oplysningerne i #8 og #10, at V(t) = (x+z , ky, -(x+z)), og at r'(t) = (x+z , ky , -(x+z)), altså at

V(t) = r'(t) .

Så er det jo klart, at ∫ V(t)•r'(t) dt = ∫ |r'(t)|2 dt


Svar #15
02. april 2011 af PMusen (Slettet)

Ok tak, det var det der var mit blindspot :)

#13

Læser på DTU


Skriv et svar til: Tangentiel kurveintegral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.