Matematik

Differentialligning

02. april 2011 af terbium (Slettet) - Niveau: A-niveau

håber der er en der kan hjælpe 

Bestem ved sepration af de variable forskrifter for den partikulære løsning til differentialligningen hvis grafen går igennem punktet P(1;3) 

 dy/dx = (y+2)/(-2*√(x)) , -2 < y og 0 < x 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ved separation af de variable omskrives til

dy/(y+2) = -2(√x) dx , og dermed

∫ dy/(y+2) = -2·∫ √x dx

Udfør integrationerne og afstem integrationskonstanten med den givne oplysning om P(1;3) .


Svar #2
02. april 2011 af terbium (Slettet)

 okay

 ∫ dy/(y+2) = -2·∫ √x dx ⇒ ln(y+2) = -2*(3/2)x√x +k ⇒ ln(y+2)  = -3x√x+k

⇒ e^(ln(y+2)) = e^(-3x√x) ⇒ y+2 = e^(-3x√x+k) ...c= k ⇒ y = e^(-3x√x+c) -2

(1;3) ind i ⇒ y = e^(-3x√x+c) -2⇒ 3 = e^(-3*1√1+c) -2 ⇒ ln(3+2) = ln(e^(-3*1√1+c)) 

⇒ln(5) = -3+c ⇒ ln(5) + 3 = c 

ind i y = e^(-3x√x+c) -2⇒y = e^(-3x√x+4.6) -2

resultat skulle gerne være y = 5e^(1√x) -2 !!!!

hvor begår jeg fejl ?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er en lille fejl i #1.

Af

∫ dy/(y+2) = -∫ 1/(2√x) dx

får vi

ln(y+2) = (-1/2)·2x1/2 + k

y+2 = c·e-√x , og dermed

y = -2 + c·e-√x

Betingelsen f(1) = 3 giver 3 = -2 + c/e eller c = 5e , s

y = -2 +5e·e-√x


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. april 2011 af peter lind

Hvis du foretager separationen af variable får du

dy/(y+2) = (-2/kvrod(x))dx =-2*xdx


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.