Kemi

Titrerings omregninger

25. september 2011 af dreadwagk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Når boraks, Na2[B4(OH)4O5]·8H2O opløses i vand, dannes lige dele boration og borsyre:
[B4(OH)4O5]2-+ 5 H2O→ 2 B(OH)3  + 2 B(OH)4 

Borationen reagerer med saltyre efter:
B(OH)4-  + H+  → B(OH)3  + H2O
Ved en bestemmelse af en ca. 0,1 M saltsyres nøjagtige koncentration titreres 394,7 mg boraks med 20,66 ml saltsyre.


Beregn saltsyrens koncentration (molaritet).


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2011 af mathon

 

                              [B4(OH)4O5]2-  +   5 H2O   --->   2 B(OH)3   +  2 B(OH)4-

                              2 B(OH)4-   + 2 H+  ---> 2 B(OH)3   + 2 H2O

hvoraf ses
                             1 mol [B4(OH)4O5]2- ækvivalerer 2 mol H+ = 2 mol HCl

M(Na2[B4(OH)4O5]·8H2O) = 345,33 g mol-1

M([B4(OH)4O5]2-) = 155,19 g mol-1
dvs.
                             [B4(OH)4O5]2- udgør 44,94% af Na2[B4(OH)4O5]·8H2O

antal mol [B4(OH)4O5]2-

          n([B4(OH)4O5]2-) = 0,4494·(394,7 mg) / (155,19 mg mmol-1) = 1,14297 mmol = 1,14297·10-3 mol

af titreringsreaktionerne
haves:

                            n(HCl) = 2·n([B4(OH)4O5]2-) = 2·(1,14297·10-3 mol) = 2,28594·10-3 mol

og

  for HCl
                            V·c = n

                            (0,02066 L) · c = 2,28594·10-3 mol

                            c = (2,28594·10-3 mol) / (0,02066 L) ≈ 0,1106 M

                    

 


Svar #2
26. september 2011 af dreadwagk (Slettet)

Okay takker :)

nu er jeg så kommet i tvivl om de andre opgaver, for de går ikke op når jeg kommer til opgave d.  Kan du også hjælpe mig her? og se hvor fejlen ligger.

 

Et ukendt kaliumtetraborat, K2[B4(OH)4O5]·xH2O, analyseres ved titrering af 419,5 mg af stoffet med 22,17 ml af den ovennævnte syre.


b) Beregn stofmængden af kaliumtetraborat, som titreres.

n=C·V   -->  n=0,1106M ·0,02217L  =0,002452 mol

hvilket svarer til antal mol af kaliumtetraborat.

 

c) Hvad bliver molvægten for stoffet?

M=m/n  -->  M=(0,4195 g)/(0,002452 mol) = 171,1 g/mol

 

d) Hvilken værdi har x?

her går det galt, for molarmassen af  K2[B4(OH)4O5] er 269,47 g/mol. Men det meget mere end det ukendte stof. :/


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. september 2011 af mathon

b)

   stofmængden af 22,17 ml 0,1106 M HCl
   er
                 n = V
·c = (0,02217 L) · (0,1106 mol L-1) = 0,002452 mol

som ækvivalerer
                   
             n(K2[B4(OH)4O5] •xH2O) = n([B4(OH)4O5]2-) = (1/2)·n(HCl) = (1/2)·(0,002452 mol) = 0,001226 mol

c)
 
  molmassen for K2[B4(OH)4O5] •xH2O

               M = (0,4195 g) / (0,001226 mol) = 342,17 g mol-1

d)
  molmassen for K2[B4(OH)4O5] •xH2O
  er

              M([B4(OH)4O5]2-) + 2·M(K) + x·(18,02 g mol-1) = 342,17 g mol-1

              (155,19 g mol-1) + 2·(39,10 g mol-1) + x·(18,02 g mol-1) = 342,17 g mol-1

              (233,39 g mol-1) + x·(18,02 g mol-1) = 342,17 g mol-1

              x·(18,02 g mol-1) = (342,17 g mol-1) - (233,39 g mol-1) = 108,78 g mol-1

              x = (108,78 g mol-1) / (18,02 g mol-1) ≈ 6

det hidtil ukendte kaliumtetraborat K2[B4(OH)4O5] •xH2O

var
                                K2[B4(OH)4O5]·6H2O   

              
                
                          
 


Svar #4
26. september 2011 af dreadwagk (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Svar #5
26. september 2011 af dreadwagk (Slettet)

Ved nærmere efterregning, så tror jeg M([B4(OH)4O5]2-) ikke er 155,19 g mol-1, men istedet 191,27 g mol-1.

 

så udregningerne bliver istedet:

 

M([B4(OH)4O5]2-) + 2·M(K) + x·(18,02 g mol-1) = 342,17 g mol-1

              (191,19 g mol-1) + 2·(39,10 g mol-1) + x·(18,02 g mol-1) = 342,17 g mol-1

              (269,47 g mol-1) + x·(18,02 g mol-1) = 342,17 g mol-1

              x·(18,02 g mol-1) = (342,17 g mol-1) - (269,47 g mol-1) = 72,73 g mol-1

              x = (72,73 g mol-1) / (18,02 g mol-1) ≈ 4


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2011 af mathon

#1 korrigeres derfor til

 

                              [B4(OH)4O5]2-  +   5 H2O   --->   2 B(OH)3   +  2 B(OH)4-

                              2 B(OH)4-   + 2 H+  ---> 2 B(OH)3   + 2 H2O

hvoraf ses
                             1 mol [B4(OH)4O5]2- ækvivalerer 2 mol H+ = 2 mol HCl

M(Na2[B4(OH)4O5]·8H2O) = 381,42 g mol-1

M([B4(OH)4O5]2-) = 191,28 g mol-1
dvs.
                             [B4(OH)4O5]2- udgør 50,15% af Na2[B4(OH)4O5]·8H2O

antal mol [B4(OH)4O5]2-

          n([B4(OH)4O5]2-) = 0,5015·(394,7 mg) / (191,28 mg mmol-1) = 1,03483 mmol = 1,03483·10-3 mol

af titreringsreaktionerne
haves:

                            n(HCl) = 2·n([B4(OH)4O5]2-) = 2·(1,03483·10-3 mol) = 2,06966·10-3 mol

og

  for HCl
                            V·c = n

                            (0,02066 L) · c = 2,06966·10-3 mol

                            c = (2,06966·10-3 mol) / (0,02066 L) ≈ 0,1002 M

                    

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. september 2011 af mathon

korrektion af #3 i overensstemmelse med
rettelsen
                      M([B4(OH)4O5]2-) = 155,19 g mol-1   til   M([B4(OH)4O5]2-) = 191,28 g mol-1


b)

   stofmængden af 22,17 mL  0,1002  M HCl
   er
                 n = V
·c = (0,02217 L) · (0,1002 mol L-1) = 0,002221 mol

som ækvivalerer
                   
             n(K2[B4(OH)4O5] •xH2O) = n([B4(OH)4O5]2-) = (1/2)·n(HCl) = (1/2)·(0,002221 mol) = 0,001111 mol

c)
 
  molmassen for K2[B4(OH)4O5] •xH2O

               M = (0,4195 g) / (0,001111 mol) = 377,588 g mol-1

d)
  molmassen for K2[B4(OH)4O5] •xH2O
  er

              M([B4(OH)4O5]2-) + 2·M(K) + x·(18,02 g mol-1) = 377,588 g mol-1

              (191,28 g mol-1) + 2·(39,10 g mol-1) + x·(18,02 g mol-1) = 377,588 g mol-1

              (269,48 g mol-1) + x·(18,02 g mol-1) = 377,588 g mol-1

              x·(18,02 g mol-1) = (377,588 g mol-1) - (269,48 g mol-1) = 108,108 g mol-1

              x = (108,108 g mol-1) / (18,02 g mol-1) = 5,99 ≈ 6

det hidtil ukendte kaliumtetraborat K2[B4(OH)4O5] •xH2O

var
                                K2[B4(OH)4O5]·6H2O   

              
                
                          
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2011 af mathon


           ...man kan altså ikke altid stole på en GOOGLE-oplysning!   :-)


Skriv et svar til: Titrerings omregninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.