Fysik

Hjælp til elektricitetsberegning

06. november 2011 af ChristianOl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen

Opgaven jeg gerne vil have hjælp til lyder som følgende opgave:

I denne opgave ser vi på et kredsløb med en spændingskilde og en ydre resistor.

Batteriets elektromotoriskekraft er E = 4,5V, og dets indre resistans er Ri = 0,05Ω. Resistansen af den ydre resistor er Ry = 25,00Ω.

a): Begren den effekt batteriet afgiver til kredsen.

b): Beregn den effekt, som afsættes i henholdvis resistoren og i batteriet.

c): Beregn den energi, som batteriet afgiver til kredsen i løbet af 40min.

d): Beregn den energi, som afsættes i henholdsvis resistoren og batteriet i løbet af 40min.

e): Beregn de brøkdele af den afgivne energi, der afsættes i henholdsvis resistoren og batteriet.

Jeg vil meget gerne have hjælp til alle opgaverne, da jeg føler mig lidt på bar bund.

Mvh

Christian
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2011 af peter lind

Brug ohms lov til at finde strømstyrken i kredsløbet.

Derefter skal du bruge at effekten P = U*I = R*I2 og afsat energi i tiden t er P*t


Svar #2
06. november 2011 af ChristianOl (Slettet)

Så den kommer til at se således ud?:

U = 0,18A * (0,05 + 25,00)Ω = 4,51V

P = 4,51V * 0,18A = 0,81Ω

0,81 * (40*60)SEK. = 1944?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2011 af peter lind

U = 4,5 V ikke 4,51 V.

Du skulle bruge det udtryk til at beregne I. Det har du muligvis også gjort og afvigelsen er så afrundningsfejl

De 2 sidste er resultatet for hele kredsløbet.


Svar #4
06. november 2011 af ChristianOl (Slettet)

Forstår jeg ikke helt?

 


Brugbart svar (2)

Svar #5
06. november 2011 af mathon

b)
                   Ui / Uy = Ri / Ry

                   Ui / (Ui + Uy)  = Ri / (Ri + Ry)

                   Ui / (4,5 V)  = 0,05 / 25,05

                   Ui = 0,001996·(4,5 V) = 0,008982 V              Uy = (4,5 V) - (0,008982 V) = 4,49102 V

                   Pi = Ui2/Ri  = (0,008982 V)2 / (0,05 Ω) = 0,001614 W = 1,614 mW

                   Py = Uy2/Ry  = (4,49102 V)2 / (25,00 Ω) = 0,80677 W = 806,77 mW

 

         


Svar #6
06. november 2011 af ChristianOl (Slettet)

Ok mange tak. Hvad med de andre?


Brugbart svar (2)

Svar #7
06. november 2011 af mathon

c)
                   Ptotal = Pi + Py = (1,614 + 806,77) W = 808,383 mW

                   Etotal(t) = Ptotal·t = (0,808383 W) · ((40·60) s) = 1940,12 J                       E står for energi


Svar #8
06. november 2011 af ChristianOl (Slettet)

Mange tak og hvordan får man så udregnet de to sidste?


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. november 2011 af peter lind

Brug at P = R*I2


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. november 2011 af mathon

 

           ....på samme måde blot hver for sig


Svar #11
06. november 2011 af ChristianOl (Slettet)

Hvilke formler er der tale om, frodi forstår ikke helt?


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. november 2011 af mathon

d)
                   Ei = Pi·t = (1,614·10-3 W)·(2400 s) ≈ 3,874 J

                   Ey = Py·t = (0,80677 W)·(2400 s) ≈ 1936,25 J

 


Svar #13
06. november 2011 af ChristianOl (Slettet)

Og i e skal man så bare udregne den procentvise afgivne energi og så bare omskrive det til brøkdele, eller er jeg ude på et galt spor?

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
06. november 2011 af mathon

e)

    den brøkdele af den afgivne energi, der afsættes i resistoren

                                                                                     1936,25 / 1940,12 ≈ 0,998 = 99,8%

    den brøkdele af den afgivne energi, der afsættes i batteriet

                                                                                     3,874 / 1940,12 ≈ 0,002 = 0,2%

 

 


Svar #15
06. november 2011 af ChristianOl (Slettet)

Mange tak for al hjælpem. Jeg sætter virkelig pris på den tid i på brugt på at hjælpe mig. Så tusind tak for hjælpen.

Mvh

mig


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. oktober 2023 af Microfiberr

#5

b)
                   Ui / Uy = Ri / Ry

                   Ui / (Ui + Uy)  = Ri / (Ri + Ry)

                   Ui / (4,5 V)  = 0,05 / 25,05

                   Ui = 0,001996·(4,5 V) = 0,008982 V              Uy = (4,5 V) - (0,008982 V) = 4,49102 V

                   Pi = Ui2/Ri  = (0,008982 V)2 / (0,05 Ω) = 0,001614 W = 1,614 mW

                   Py = Uy2/Ry  = (4,49102 V)2 / (25,00 Ω) = 0,80677 W = 806,77 mW

         

Hej Mathon. 

Hvordan udleder du at Ui / Uy = Ri / Ry ?


Brugbart svar (1)

Svar #17
09. oktober 2023 af peter lind

Brug ohms lov

Ui/Uy = Ri*I/(Ry*I) = Ri/Ry


Brugbart svar (1)

Svar #18
09. oktober 2023 af mathon

#16

            Serieforbundne modstande deler hvilespændingen i modstandstallenes forhold.


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. oktober 2023 af Microfiberr

Tak for svaret 


Skriv et svar til: Hjælp til elektricitetsberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.