Fysik

Andromeda-galaksen

22. april 2010 af tinnnnn (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Et detalieret spektrum af Andromeda-galaksen viser to absorptionslinjer ved 392,96 nm og 396,44 nm. Nogle af de mest typiske absorptionslinjer i galaksespektre er to calciumlinjer med betegnelserne CaII H og CaII K, og derfor er det nærliggende at fortolke de overserverede linjer som CaII K og CaII H. Labratoriebølgelængderne for de to absorptionslinjer er λCaII K = 393,37 nm og λCaII H=396,85 nm.

a. Beregn z for Andromeda-galaksen

b. Beregn Andromeda-galaksens hastighed iforhold til os..

Jeg er helt blank nogen der kan hjælpe ??? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

I må da have hørt noget om Dopplerforskydning og rødforskydning z ? Benyt formlen for rødforskydning

z = (λobs - λ0)/λ0 ,

hvor λobs er den observede bølgelængdem og λ0 er laboratoriebølgelængden (hvilebølgelængden).

a) Brug dette til at beregne z for de to CaII linier H og K . Beregn eventuelt gennemsnittet af de to z-værdier.

b) For små hastigheder v gælder der, at rødforskydningen z er z = v/c , hvor c er lyshastigheden. Brug den fundne z-værdi til at beregne Andromeda-galaksens hastighed i forhold til os.


Skriv et svar til: Andromeda-galaksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.