Matematik

Bestem trekantens areal

08. april 2014 af sarahykilane (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har svært ved at løse denne opgave. (opgave er vedhæftet) 
- Nogen der evt. kunne hjælpe? - Takker på forhånd! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at trekanterne ABC, CBD, ACD, DCE, og ADE alle er retvinklede og ensvinklede med hinanden.

Man kender de to kateter i trekant ABC og kan så beregne hypotenusen AB .

Det er derfor muligt at beregne de tre siders længder i trekant CDE. I trekant CDF kan man derfor bestemme de tre vinkler, og da man kender siden CD, kan man bestemme CF, og dermed FE, hvorved arealet af trekant DEF kan beregnes.

I øvrigt samme opgave som denne https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1461001


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

De 5 retvinklede trekanter er alle ensvinklede med en (3,4,5)-trekant. I trekant CDE har man da, at

      sin(C) = 3/5 , og cos(C) = 4/5,

og

      |DE| = 72/5 .

Man har da, at

      |EF| = |DE|/tan(C+26º),

hvorfor arealet af trekant DEF er

      TDEF = (1/2)·|DE|·|EF| = (722/50)·1/tan(C+26º)

                                      = (722/50) · (4·cos(26º)-3·sin(26º)) / (4·sin(26º)+3·cos(26º))

                                      ≈ 53,124


Svar #3
09. april 2014 af sarahykilane (Slettet)

Tak for svar. 

Jeg har noglelunde løst opgaven på samme måde som dig. Jeg fik dog et resultat på 49. Kan det være, at det er fordi, at der er blevet rundet op og ned med tal? 

Lige et spørgsmål til: Hvordan finder du frem til at DE =  72/5 ? og EF = DE|DE|/tan(C+26º)?

- Kan se, at du har fået 26º ved viklen D, (i trekant DFC) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Siderne i hver af de ensvinklede, retvinklede trekanter forholder sig som 3:4:5 .

Man har da, at |AB| = 50, |CD| = (3/5)·|BC| = 24 , |AD| = (3/5)·|AC| = 18, |DE| = (4/5)·|AD| = 72/5 .

I trekant DEF er vinkel DFE = (vinkel DCF) + 26º = C + 26º , idet C blev benyttet ovenfor som kortform for vinklen i trekant CDE. Derfor er

tan(C+26º) = |DE| / |EF| ,

|EF| = |DE| / tan(C+26º) ,

og vinkel C er bestemt som den mindste af de spidse vinkler i en retvinklet (3,4,5)-trekant, så

      sin(C) = 3/5 , og cos(C) = 4/5 .


Svar #5
09. april 2014 af sarahykilane (Slettet)

Nu gav det meget mere mening! Tusind tak! Andersen11


Skriv et svar til: Bestem trekantens areal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.