Matematik
Transformation af dobbeltintegral til linjeintegral
Hej,
Følgende funktion er givet w(x,y) = ex + ey over regionen 0 ≤ x ≤ 2 og 0 ≤ y ≤ 2.
Opgaven går ud på at bestemme linjeintegralet (jf. Greens teori): I = ∫R∫ ∇2·w dx dy = ∫C ∂w/∂n ds,
hvor ∂w/∂n = ∇·w·n og hvor n er enhedsnormalvektorer til kurven. Jeg har løst opgaven vha. dobbeltintegralet, men hvordan bruges linjeintegralet?
Tak på forhånd.
Svar #1
14. april 2014 af Andersen11 (Slettet)
Skal C forstås som randkurven for området R ? Altså C = ∂R ?
Del randkurven op i fire liniestykker, og beregn ∇w på hvert af disse.
Svar #2
14. april 2014 af Haxxeren
#1
Det vil jeg mene, altså at det skal forstås som randkurven. Hvordan skal C = ∂R læses? Jeg glemte i øvrigt at skrive, at der skal integreres mod uret på kurven. Mit bud på linjeintegralet kommer om lidt.
Svar #4
14. april 2014 af Haxxeren
#3
I = I1 + I2 + I3 + I4, hvor
I1 = (x,y) = (0,0)∫(x,y) = (2,0)(ex, ey) • (0,-1) dx = x = 0∫x = 2 -ey dx
I2 = (x,y) = (2,0)∫(x,y) = (2,2)(ex, ey) • (1,0) dy = y = 0∫y = 2 ex dy
I3 = (x,y) = (2,2)∫(x,y) = (0,2)(ex, ey) • (0,1) dx = x = 2∫x = 0 ey dx
I4 = (x,y) = (0,2)∫(x,y) = (0,0)(ex, ey) • (-1,0) dy = y = 2∫y = 0 -ex dy
Er det korrekt forstået?
Svar #5
14. april 2014 af Andersen11 (Slettet)
#4
Ja, det ser rigtigt ud. Udnyt så, at ex er konstant, når y varierer, og at ey er konstant, når x varierer.
Svar #6
14. april 2014 af Haxxeren
#5
Det giver:
I1 = x = 0∫x = 2 -e0 dx = [-e0x]02 = -2
I2 = y = 0∫y = 2 e2 dy = [e2y]02 = 2e2
I3 = x = 2∫x = 0 e2 dx = [e2x]20 = -2e2
I4 = y = 2∫y = 0 -e0 dy = [-e0y]20 = 2
I = I1 + I2 + I3 + I4 = 0
Det gav ikke så meget mening. Facit skulle gerne være 4e2 - 4.
Svar #7
14. april 2014 af Haxxeren
#5
Jf. løsningsforslaget, så bruges -dx i I3 og -dy i I4, altså negative værdier for dx og dy. Hvorfor? Grænserne på integrationerne burde være nok til at definere retningen?
Svar #8
14. april 2014 af Andersen11 (Slettet)
#7
Det skyldes, at i I3 er ds = -dx, og i I4 er ds = -dy , da ds er en positiv infinitesimal størrelse.
Svar #9
14. april 2014 af Haxxeren
#8
Det forstår jeg ikke. Så vidt jeg ved, så er ds en lille del af kurvens længde. Hvordan kan denne være negativ?
Svar #10
14. april 2014 af Andersen11 (Slettet)
#9
ds er en positiv størrelse. Det er dx der er negativ, når x går fra 2 til 0.
Svar #11
14. april 2014 af Haxxeren
#10
Nu spørger jeg igen, men det er fordi jeg ikke forstår det. Hvorfor er dx negativ? Jeg troede, at min integration fra x1 = 2 til x2 = 0 (fra et større tal et mindre tal) gjorde min integration negativ?
F.eks.: ∫02 x2 dx = 8/3 og ∫20 x2 dx = -8/3
Her har begge dx'er en positiv værdi, men det første giver et positivt tal, mens det andet giver et negativt tal pga. grænserne. Vi sætter ikke dx til at være negativ i det sidste eksempel.
Svar #12
14. april 2014 af Andersen11 (Slettet)
#11
Nej, i det sidste integral er dx negativ. Det grænsernes rækkefølge, der angiver fortegnet af dx.
Svar #13
14. april 2014 af Haxxeren
#12
Ja, det er grænsernes rækkefølge, der afgør fortegnet af det endelige resultat.
Men vi skriver da ikke minus foran dx her: ∫20 x2 dx = -8/3?
Kan du komme med et eksempel, der skærer det ud i pap?
Svar #14
14. april 2014 af Andersen11 (Slettet)
#13
Man har, for a < b,
a∫b f(x) dx = b∫a f(x) (-dx)
At b∫a f(x) dx = - a∫b f(x) dx er en definition, der er yderst hensigtsmæssig. I integralet har dx samme fortegn som (øvre grænse) - (nedre grænse). I linieintegralet i Green's teorem skal ds være positiv.
Svar #15
14. april 2014 af Haxxeren
#14
De to definitioner er jeg mere eller mindre med på, men kan ikke se, hvordan det skal sammenlignes:
I3 = x = 2∫x = 0 ey · -dx = b∫a f(y) · -dx
I4 = y = 2∫y = 0 -ex · -dy = b∫a f(x) · -dy
Jeg kan ærlig talt ikke se det med fortegnet endnu.
Svar #16
14. april 2014 af Andersen11 (Slettet)
#15
For integralet I3 betragter man kurven
[x(t) , y(t)] = [2-t , 2] , 0 ≤ t ≤ 2 .
Man har dx/dt = -1 , dy/dt = 0 .
Man skal beregne integralet
t=0∫t=2 [ex,ey]•[0,1] (ds/dt) dt = e2 · 0∫2 (ds/dt) dt .
Her er ds/dt = √((dx/dt)2 + (dy/dt)2) = 1 , hvorfor integralet reduceres til 2·e2 .
Selv om dx/dt = -1, bliver ds/dt = 1 .
Svar #17
14. april 2014 af Haxxeren
#16
Det gav rigtig god mening, men det krævede også, at du parametriserede x og y. Jeg tror, at jeg holder mig til den sidste metode du har skrevet op. Tak for det.
Svar #18
14. april 2014 af Andersen11 (Slettet)
#17
Linieintegralet er defineret i ds, hvor s er buelængden, og ds skal være positiv, så s skal altså vokse i den retning, kurven gennemløbes i. Ovenfor valgte du for I3 at parametrisere med x direkte, men da x aftager fra 2 til 0 i den parametrisering, er ds ikke lig med dx, og derfor kom fortegnet til at spille et ekstra pus.
Skriv et svar til: Transformation af dobbeltintegral til linjeintegral
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
