Matematik

normalligning

16. maj 2014 af inddd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, i en opgave står der, at jeg skal opstille en normalligning for et regressionsproblem. Men er en normalligning bare en almindelig ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2014 af mathon

Skriv hele opgaveteksten. Ellers er der umuligt at råde dig med udtrykket normalligning.


Svar #2
16. maj 2014 af inddd (Slettet)

Dette er opgaveformuleringen:

Screen Shot 2014-05-16 at 15.08.15.png


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2014 af peter lind

Der tænkes formodentlig på mindste kvadraters metode.

Jeg kalder funktionen Y = f(x) = a*x+b. Du skal minimere funktionen  Σ( f(xi)-Yi)2 Der står formodentlig noget mere og bedre om det i din bog


Svar #4
16. maj 2014 af inddd (Slettet)

Forstår det desværre ikke :/.

Der står i opgaveformulleringen at de første tre år vælges en eksponentiel funktion. Når der står at jeg skal opstille normallignnigen, skal jeg står bare lave en eksponentiel regressionsanalyse?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. maj 2014 af peter lind

Nej. I spørgsmål a står der at du skal opskrive ligningerne til regression ikke at du skal foretage regressionen. Det skal være lineær regression hvor y variablen Y er ln(y)


Svar #6
16. maj 2014 af inddd (Slettet)

så den linære funktion er Y = A1x + A2 , som er det samme som ln(y) = ln(a) + ln(b), men skal jeg så finde værdierne for A1 og A2, i såfald hvordan gøres det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. maj 2014 af heyy12 (Slettet)

Du skal løse mindste kvadraters problemet

           

Der mere bekvemt kan skrives på matrixform som

            

hvor 

            

Løsningen til mindste kvadraters problemet findes så ved at løse normalligningerne givet ved

            

dvs da XTX er invertibel

             


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. maj 2014 af peter lind

#7  Det er næppe noget man lærer på HHX

Du kan se den færdige formel for lineær regression på http://da.wikipedia.org/wiki/Regressionsanalyse men jeg vil nu tro den også står i din bog


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2014 af LeonhardEuler

Her er en dokument/note, hvor jeg forklarer teorien omkring mindste kvadraters metode. Jeg skrev for noget tid siden som øvelse til programmet LaTeX ...

... det skal siges, at den er kort og præcis, og der forventes at du kan lidt af hvert.  

... og der er et lille eksempel til sidst. :-)

Vedhæftet fil:Regression.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. maj 2014 af LeonhardEuler

Jeg er opdagede en mindre fejl. Her er mindre rettet version:

Vedhæftet fil:Regression.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

For en matrixligning

        A x = b

er normalligningen den, der minimerer summen af de kvadratiske afvigelser, dvs.

        AT A x = AT b .

Matricen AT A er her en normal matrix.


Skriv et svar til: normalligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.