Matematik

Andengradsligning

22. maj 2014 af Jatakfordet (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan ville i løse denne andengradsligning:

x^2+x-30=0

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Faktoriser den

        (x+6)(x-5) = 0

og benyt nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2014 af SuneChr

Jeg ser x = 5 som en rod uden at gøre noget.
Benyt diskriminantmetoden til at finde begge rødder i det her tilfælde.


Svar #3
22. maj 2014 af Jatakfordet (Slettet)

Men hvad er jeres fremgangsmetode til det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2014 af LeonhardEuler

For dig vil det indtil videre være simplest at benytte diskriminantmetoden (som nævnt i #2)

Hvis du ikke aner hvad diskriminantmetoden indebærer, så må du slå emnet andengradsligninger op i din bog og læse det kapitel om igen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du kan altid beregne diskriminant d og benytte rodformlen x = (-b ± √d) / (2a) , hvis d ≥ 0 .

Her er polynomiet normeret (koefficienten a til x2 er lig med 1), så det kan faktoriseres

        x2 + bx + c = (x - r1)·(x - r2) ,

hvor r1 og r2 er de to rødder. Ganger man højresiden ud, ser man, at

        r1 · r2 = c , og

        r1 + r2 = -b .

For 2.-gradsligningen x2 + x -30 = 0 , skal produktet af de to rødder altså være -30, og summen af rødderne skal være -1 . Så ser man på de hele tal, der er faktorer i 30, og så er der ikke så langt til at se, at 30 = 5·6 . Tilbage er så at afpasse fortegnene.


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.