Matematik

angående indekstal

31. maj 2014 af HFNU (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der en som vil hjælpe mig med at forstå det hvordan jeg kan løse resten af denne opgave??jeg har snart skriftlig eksamen og føler mig ikke sikker i indekstal.

Eksempel: Regning med indekstal

Den gennemsnitlige m2 for ejerlejligheder udviklede sig i et bestemt område således, at prisen i kroner var 11000 i 2001, 15000 i 2005, 17500 i 2007 og 13800 i 2009.

Vi vil omregne tallene til indekstal med 2001 som basisår.

Basisåret er 2001, så indekstal for 2001 er 100.

11000 er startværdien. Indekstallet for 2005 beregnes ved:

Slutværdi  =  Startværdi · (1+r)
  15000  =  11000·(1+r)
1+r  =  

15000
11000

 = 1,36  

Indekstal for 2005 fås derfor ved at omregne 1,36 til procenttal, dvs. 100 · 1,36 = 136. Udfyld nu selv tabellen:

Årstal             :      2001             2005            2007                2009                    2010

Absolutte tal   :      11000          15000          17500               13800

Indekstal         :       100            136                                                                 132

Rigtig mange gange tak:) på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Divider alle priserne med prisen i basisåret (2001) og gang med 100 for at udtrykke forholdene som indekstal.


Svar #2
31. maj 2014 af HFNU (Slettet)

Ok tak:) Er det så 17500: 11000=15,9090*100= 1590,90 ikke?

Jeg gerne spørger om hvordan man kan udfylde det med abolutte tal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal regne det ordentligt ud. 17500/11000 = 1,5909 .

Hvad mener du med absolutte tal?


Svar #4
31. maj 2014 af HFNU (Slettet)

ok kan godt lige se at jeg har lavet en regnefejl:) tak fordi du lige vil oplyse det.

Med absolutte tal mente jeg bare at der hvor der er et tomrum -vil jeg gerne finde ud af hvordan man kan regne ud hvad er ? 

Fordi vi får lignende opgaver hvor vi skal udfylde hele skemat og ikke kun for indekstal-desværre-har lidt en ide til hvad jeg skal, men er ikke helt sikker, det vil være dejligt hvis du vil hjælpe:))


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så bruger man jo indekstallet til at regne tlbage .

Tallet for 2010 er jo så 132/100 ganget med tallet for basisåret.


Svar #6
01. juni 2014 af HFNU (Slettet)

er det i det her tilfælde 132/100 *11000????


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja.


Svar #8
01. juni 2014 af HFNU (Slettet)

ej mange tak -det sætter jeg virkelig pris på:)


Svar #9
04. juni 2014 af HFNU (Slettet)

 forhold til stykket med indektal  skal jeg så ikke gange med 100?

altså 17500 :11000 = 1,5909*100? 159,0909.

Fordi du siger jeg skal regne det rigtigt ud, men det mener jeg også at jeg har gjort nemlig


Svar #10
04. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Har lige et spørgsmål mere vil det asolutte tal så være 14520?

Jeg har gjort som du skrev: 132:100*1100= 14520


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, nu har du, men i #2 var du jo en faktor 10 galt på den. Ja, indekstallet er forholdet ganget med 100.


Svar #12
04. juni 2014 af HFNU (Slettet)

ja jeg har lige kigget tilbage og det har du helt ret :) tak fordi du lige husker mig på at det ikke var helt korrekt.


Skriv et svar til: angående indekstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.