Matematik

Integralregning

10. juli 2014 af oscargerhard (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har problemer med at beregne følgende integraler. Jeg skal bestemme det ubestemte integral over nedenstående funktionsudtryk

1) x*arctan(x)dx

Her har jeg valgt u=arctanx og v=0.5x2

Jeg får da 0.5x2arctan(x)-0.5 integral x2/(1+x2+1)

Jeg har problemer med resten.

2) sin3(7x)dx

3) cos7(x)/sin0.5(x) dx

4) cos4x/sinx dx

5) 1/(1+sinx) dx


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

I 1) benytter man, at (Arctan(x))' = 1/(1+x2) , og man kan beregne integralet ved at benytte partiel integration:

        ∫ x·Arctan(x) dx = (1/2)·x2·Arctan(x) - (1/2)·∫ x2/(1+x2) dx

                               = (1/2)·x2·Arctan(x) - (1/2)·∫ (x2+1)/(1+x2) dx + (1/2)·∫ 1/(1+x2) dx

                               = (1/2)·x2·Arctan(x) - (1/2)x + (1/2)·Arctan(x) + k


Svar #2
10. juli 2014 af oscargerhard (Slettet)

Ok, jeg brugte at   x^2/(x^2+1)=(x^2-1)/(1+x^2) +1/(1+x^2) og får det samme resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

2) Benyt substitution u = cos(7x) , du = -7·sin(7x) dx

3) Benyt substitution u = sin(x)

4) Benyt substitution u = sin(x)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det benyttes også i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

5) Benyt, at sin(x) = cos(π/2 - x)   og at   1+cos(x) = 2·cos2(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

I #5 skulle den sidste ligning være

        1+cos(x) = 2·cos2(x/2) .

Endelig benyttes også, at (tan(x))' = 1/cos2(x) .

Man får da

        ∫ 1/(1+sin(x)) dx = ∫ 1/(1+cos((π/2)-x)) dx = ∫ 1/(2·cos2((π/4)-x/2)) dx

                                = ∫ 1/cos2(x/2 - π/4) d(x/2)

                                = tan(x/2 - π/4) + k


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. juli 2014 af Physant (Slettet)

#6 Det er ikke korrekt.  

∫ 1/(1+sinx) dx = ∫ 1/(1+sinx) * (1-sinx)/(1-sinx) dx 

= ∫ (1-sinx)/cos2x dx = ∫ sec2x-secx tanx dx = tanx-secx + K, hvor K er en konstant og secx =1/cosx pr. definition. Den sidste lighed følger af partiel integration. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Dit udtryk er da korrekt, men udtrykket i #6 er også korrekt. Der gælder den trigonometriske identitet

        tan(x/2 + π/4) = sec(x) + tan(x) .

Derfor er

        tan(x/2 - π/4) = - tan(π/4 - x/2) = -(sec(-x) + tan(-x))

                              = tan(x) - sec(x)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. juli 2014 af Physant (Slettet)

#8 Ja, det er rigtigt.


Skriv et svar til: Integralregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.