Dansk

Genstandsled og hensynsled? hjælp tak

21. juli 2014 af danielandersen0 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Find alle genstandsleddene/både genstandsled direkte og indirekte objekt i sætningerne.

Han drak øl,vin,vodka,gin-alt hvad han kunne få fat på?

møbler og billeder smadrede han med et koben.

Hver plads i byen har sin egen fortælling og sin helt specielle lugt.

Modtageren af nobels fredspris giver her en skildring af burma og-dets folk.

Han fortalte hende at han var blevet udnævnt til kontorchef.

Spis din mad, Henrik.

Vil gerne have hjælp til dette, da jeg ikke forstår hvordan man finder hensynsleddet og genstandsledet?

Et eksempel fra min bog er : 
De opdagede at toget var forsinket.

hvorfor er" at toget var forskinket" genstandsledet? kan ikke helt gennemskue hvordan man ser det? hvorfor er det ikke toget alene?

Et andet eksempel fra min bog:

Du lovede mig en buket blomster!

Her er mig hensynsledet og en buket blomster genstandsledet? 


Håber nogen kan hjælpe tak.

mvh


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juli 2014 af mathon

For at finde genstandleddet spørges:
             Hvad + verbum + subjekt?
             Hvad lovede du?

For at finde hensynsleddet spørges:
             Hvem + verbum + subjekt + genstandsled?
             Hvem lovede du en buket blomster?


          


Svar #2
22. juli 2014 af danielandersen0 (Slettet)

Lad os tage den første sætning.

Han drak øl,vin,vodka,gin-alt hvad han kunne få fat på?

jeg drak er udsagnsleddet

Han er grundleddet

Øl vin,vodka,gin er genstandsleddet

alt hvad han kunne få fat på er hensynsleddet?

næste:

møbler og billeder smadrede han med et koben.

smaderede er udsagnsleddet

han er grundleddet

møbler og billeder er genstandsleddet

og intet hensynsled/indirekte objekt)

næste

Hver plads i byen har sin egen fortælling og sin helt specielle lugt.

har er udsagnsleddet

byen er grundleddet

sin egen fortælling og sin helt specielle lugt er genstandsleddet?

de sidste vil jeg tage, når jeg har forstået det lidt bedre

tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. juli 2014 af Stygotius (Slettet)

"mathons" forklaring er nok ikke særlig brugbar.

Et hensynsled (= indirekte objekt) er det led i en sætning over  for hvem eller hvad eller til hvem eller hvad noget sker eller er.

Et genstandsled (= direkte objekt) er det led som er genstand for den handling der ligger i udsagnsleddet (= verballeddet)

Eks.

"Han sendte sin far en brev",  Brevet er genstand for det at sende og derfor genstandsled. Brevet blev sendt til en far, og han er derfor hensynsled.

Tænk også på en sætning som "Gider du gøre mig en tjeneste".

Grundleddet (= subjektet) er "du". Udsagnsleddet er "gider gøre", genstandsled er "en tjeneste" (-det er det nogen skal gøre), og da nogen skal gøre en tjeneste for mig, er "mig" hensynsled.

I sætningen ovenfor "De opdagede at toget var forsinket" kan man spørge hvad der er genstanden for udsagnsleddet "opdagede".  Det er da at toget var forsinket (det var det man opdagede), og det er naturligvis derfor genstandsled.

Et andet eksempel:

"Han har altid været mig en god ven".

Det betyder at han har været en god ven over for  mig, og "mig" er derfor hensynsled.("en god ven" = omsagnsled til grundled = subjektsprædikativ).


Skriv et svar til: Genstandsled og hensynsled? hjælp tak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.