Matematik

Andengradspolynomien

10. august 2014 af flowerpowerpigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem en forskrift for nedenstående andengradspolynomium (se bilag)

hvordan gør jeg det? 

Vedhæftet fil: opgave 10.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. august 2014 af Drunkmunky (Slettet)

For at bestemme forskriften skal du finde a,b,c så du kan opskrive forskriften for et generelt andengradspolynomum, altså ax2+bx+c. For at finde de a,b,c skal du have tre ligninger med tre ubekendte, altså tager du bare tre punkter, som er plottet ind for den pågældende funktion og løser dem så du kan finde a,b,c.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

Der er en langt nemmere metode end #1 foreslår: En parabel kan skrives på formen 

[f(x) = a*(x-r1)*(x-r2)]

hvor r1 og r2 er de to rødder og kan aflæses i koordinatsystemet 

Herved er f(x) = a*(x-(-1))*(x-r2) = a(x+1)*(x-3) 

Indsæt nu f(0) for at finde a. c kan aflæses på grafen, og det kan f(0) også. b findes ved at indsætte f(0) efter disse udregninger. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. august 2014 af 123434 (Slettet)

Jeg har prøvet at læse mig frem til en løsning.

p(x)=a*x2+b*x+c

Punkterne er (-1,0);(1,4);(3,0)

p(-1)=0

p(1)=4

p(3)=0

------------

0=a*-12+b*-1+c

0=-a-b+c

4=a*12+b*1+c

4=a+b+c

0=a*32+b*3+c

0=9a+3b+c

Hvordan finder jeg så a og b i hånden?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2014 af Hippocampus (Slettet)

Følg fremgangsmåden beskrevet i #2 i stedet... Det du skriver i #3 er alt for besværligt.

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

En fejl, du begår, er, at (-1)2 ikke er lig med -1 , men 1 (den første af liningerne).

Men følg i stedet fremgangsmåden beskrevet i #2. Hvis du i stedet for at benytte toppunktet aflæser skæringspunktet med y-aksen, får du koefficienten c forærende.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2014 af 123434 (Slettet)

Skæringspunkt med y-aksen er punktet (0,3) Koefficitenten c er 3


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt. Med f(x) = ax2 + bx + c , er f(0) = c .


Skriv et svar til: Andengradspolynomien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.