Matematik

"Straight line tangent"

12. august 2014 af Ibo199 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvad er ligningen for en "straight line tangent"? Jeg har en funktion af to variable:

f (x,y) = x- y2 at (2, -1)

Skal jeg her anvende: y=f(x0)+f′(x0)⋅(x−x0)?

Med mine bedste hilsner


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Måske skal du finde en ligning for tangenten til niveaukurven, der går gennem det opgivne punkt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. august 2014 af mathon

Du kan finde et tangentplan.


Svar #3
12. august 2014 af Ibo199 (Slettet)

Tak. Hvad er denne?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvad spørger du efter her?

En tangentplan ville man næppe kalde "straight line tangent".

Niveaukurven gennem (2,-1) er den kurve, der implicit er givet ved ligningen

        x2 - y2 = f(2,-1)


Svar #5
12. august 2014 af Ibo199 (Slettet)

Mange tak igen. Jeg spørger efter: "Equation of the straight line tangent, at the given point, to the level curve of the given function passing through that point". 

Svaret er: y + 2x = 3. 

Hvilken ligning / præferance skal man gøre brug af for at tilbagelægge denne simple opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er jo så netop niveaukurven og dens tangent, der er tale om. Hvis du havde formuleret hele spørgsmålet, havde vi undgået denne forvirring.

Find dy/dx for niveaukurven ved at differentiere den implicitte ligning, og beregn så dy/dx i punktet (2,-1). Derefter indsættes i tangentligningen, som du selv gav i #0.


Svar #7
13. august 2014 af Ibo199 (Slettet)

Tak,

Jeg håber, at jeg har forstået det rigtigt:

dy/dx = d(x- y2)dx = 2x

dy/dx evalueres i punktet (2, -1): 2x = 2 * 2 = 4 / dette indsættes i tangentligningen, som jeg angav i #0:

  y = f(x0) + f′(x0) ⋅ (x − x0) = 3 + 4x - 8

  y = 3 + 4x - 8

Hvordan har jeg her differentieret el. evalueret forkert? 

Med mine kærligste hilsner.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Niveaukurven er givet implicit ved ligningen (se #4)

        x2 - y2 = f(2,-1)        (der er en konstant)

Ved differentiation skal man betragte y(x) som den implicit definerede funktion, og man finder

        2x - 2y·(dy/dx) = 0 ,

        dy/dx = x/y , y ≠ 0 .

I punktet (2,-1) har man da

        dy/dx = 2/(-1) = -2 ,

hvorfor ligningen for tangenten til niveaukurven i punktet (2,-1) er

        y = -2·(x - 2) + (-1) = -2x +4 -1 = -2x + 3


Svar #9
13. august 2014 af Ibo199 (Slettet)

Jeg er meget taknemmelig.

f(x0) = -(-12) = -1    |     Det er her du har -1 fra, sandt?

MVH


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man skal finde tangenten til niveaukurven i punktet (2,-1) . Derfor er y-koordinaten for røringspunktet lig med -1.


Skriv et svar til: "Straight line tangent"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.