Matematik

x-koordinat for parabelstoppunkt

15. august 2014 af katrineschon (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal: Bestemmen en formel for x-koordinaten for parablens toppunkt v.h.a. differentialregning

Ligningen for et andengrads polynomium er: f(x) = ax2+bx+c, og det er denne ligning man går ud fra, når man skal finde formlen for toppunktet.


Da man skal undersøge f’(x) differentierer man overstående ligning, så man får: 2ax+b


Man sætter f´(x) = 0, fordi så finder man der hvor der er max- eller minimum.

Man får altså ligningen: f’(x) = 0 = 2ax+b.

Man løser ligningen og får: -b/2a, hvilket er formlen for x-koordinatet i toppunktet


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er korrekt. Man skal dog i dette format, hvor der bruges skrå brøkstreg, have parentes omkring alle faktorer i nævneren, således

        xT = - b/(2a) .


Skriv et svar til: x-koordinat for parabelstoppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.