Matematik

Ensvinklede trekanter

05. september 2014 af LasseCool (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en der kan hjælpe mig med denne opgave? Evt forklare hvad jeg skal gøre. Jeg har vedhæftet opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2014 af CarstenMatsson (Slettet)

Du skal dreje trekanten til højre 90 grader med uret (mentalt) og så benytte forstørrelsesfaktoren samt din viden om den samlede sidelængde 7 i den større trekant.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om to forskellige, uafhængige opgaver.

I det venstre sæt trekanter benytter man at skalaforholdet 8/13 også er lig med 6/(6+b) . Heraf finder man b.

I det højre sæt trekanter benytter man, at

        5 / (5+2) = a / 6 = c / (c+1,5) .

Heraf finder man a og c .


Svar #3
05. september 2014 af LasseCool (Slettet)

Jeg har svært ved at forstå det. Kan i evt. vise det/beskrive det mere deltaljeret?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

I ensvinklede trekanter gælder det, at forholdet mellem ensliggender siders længder er konstant. I den første trekant er de to sider med længderne 8 og 13 ensliggende, og de to sider med længderne 6 og (6+b) er ensliggende. Derfor gælder der

        8 / 13 = 6 / (6+b)

hvor man så bestemmer b.

I den anden trekant er siderne med længderne 5 og (5+2) ensliggende, siderne med længderne a og 6 er ensliggende, og siderne med længderne c og (c+1,5) er ensliggende. Man har derfor

        5 / (5+2) = a / 6 = c / (c+1,5)

Af ligningen    5 / (5+2) = a / 6    bestemmer man a = 6·5 / 7 = 30/7 ,

og af ligningen  5 / (5+2) = c / (c+1,5)  bestemmer man

        1 + 1,5/c = 7/5 , dvs

        1,5/c = 7/5 - 1 = 2/5 , dvs

        c / 1,5 = 5 / 2  ,

        c = (3/2)·(5/2) = 15/4 .


Skriv et svar til: Ensvinklede trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.