Matematik

Polynomium

15. september 2014 af SolSmil (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

1. Hvordan kan man se på et polynomium om det er reelt eller komplekst? 

2. Hvis man har p(z)= z^4+1, hvordan kan man så bestemme rødderne på rektangulær form? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

1. Det må fremgå af sammenhængen, om den variable er en reel eller kompleks variabel. Hvis nogle af koefficienterne er komplekse er det rimeligt at antage, at der er tale om en kompleks variabel. Ethvert reelt polynomium kan også betragtes som et kompleks polynomium.

2. For p(z) = z4 + 1 = z4 - i2 = (z2+i)·(z2-i) = 0  kan man benytte nulreglen og så løse de to ligninger

        z2 + i = 0      og    z2 - i = 0 .


Svar #2
15. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Kan man finde løsningen vha. argument og modulus hvis man ville gøre det i stedet? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det kan man da udmærket. Man skal først løse ligningen

        z2 = -i = ei·3π/2 , så z = ±ei·3π/4 , dvs   z = ei·3π/4  eller  z = -ei·3π/4 = ei·7π/4 .

Dernæst skal man løse ligningen

        z2 = i = ei·π/2 , så z = ±ei·π/4 , dvs. z = ei·π/4  eller  z = -ei·π/4 = ei·5π/4 .


Svar #4
15. september 2014 af SolSmil (Slettet)

skal man så altid finde z^2 før noget som helst, når man har z^n hvor n er større end 2? og så kan man langsomt regne den ud. 

fx kan man få potenser som, z^3, z^8 , z^10 osv


Svar #5
15. september 2014 af SolSmil (Slettet)

og hvordan ved du at z^2 er -i ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det skal man da ikke nødvendigvis. Her er det bare yderst bekvemt, da man umiddelbart kan benytte en kendt kvadratsætning til at splitte ligningen i simplere ligninger.


Svar #7
15. september 2014 af SolSmil (Slettet)

du har skrevet at løsningen er både  z = -e^i·3π/4 = e^i·7π/4 men er den anden løsning ikke bare 5π/4 i stedet for e^i·7π/4 ?


Svar #8
15. september 2014 af SolSmil (Slettet)

#6: Men man kan sagtens få et rigtigt resultat, når man gør det på den måde og potensen er delelig med 2?


Svar #9
15. september 2014 af SolSmil (Slettet)

#1: 

"1. Det må fremgå af sammenhængen, om den variable er en reel eller kompleks variabel. Hvis nogle af koefficienterne er komplekse er det rimeligt at antage, at der er tale om en kompleks variabel. Ethvert reelt polynomium kan også betragtes som et kompleks polynomium."

Men jeg ved at en funktion er kompleks ved at i indegår, ikke? Eller er der andre måder at gennemskue det på? Og hvordan kan et polynomium både være reelt og komplekst, har du et eksempel på dette?


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ethvert reelt tal er også et komplekst tal.  Der gælder, at  R ⊂ C .


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Sammenholdt har man

        z4 + 1 = 0    ⇔

        z4 - i2 = 0    ⇔

        (z2+i)·(z2-i) = 0     ⇔

        z2 + i = 0   ∨   z2 - i = 0     ⇔

        z2 = -i2 = ei·3π/2   ∨  z2 = i2 = ei·π/2   ⇔

        z = ei·3π/4 ∨ z = -ei·3π/4 = ei·7π/4    ∨  z = ei·π/4  ∨  z = -ei·π/4 = ei·5π/4


Svar #12
15. september 2014 af SolSmil (Slettet)

#7:

1. Hvordan får du 1 til at blive til -i^2? og kunne man ikke bare sige at 1 i ligningen betyder 1,0 på x-aksen og dermed er vinklen 0*? 

2. Skal man bare lægge 180* til den positive vinkel for at finde den negative? 

3. Hvorfor plejer man at sige at -π/4 er det samme som 7π/4, men i vores tilfælde er -π/4  det samme som 5π/4? 


Svar #13
15. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Hvis jeg har funktionen p(z)= (z^6 - z^5 + z^4 - z^3)(z-1) og jeg skal finde deres rødder, skal jeg så udføre ovenstående for hver enkelt, altså q(z)1 = z^6, q(z)2= z^5 m.m. lægge dem sammen og reducere?


Brugbart svar (1)

Svar #14
15. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

1. Man har, at 1 = -(-1) = -(i2) = -i2 . Jeg skrev det på den måde for at kunne benytte kvadratsætningen

        a2 - b2 = (a+b)(a-b) .

2. Man har, at -1 = e . At gange med -1 svarer derfor til at lægge π til i argumentet.

3. -π/4 er ikke det samme som 5π/4 . Hvor har du det fra?


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Start med at faktorisere

       p(z) = z3·(z3 - z2 + z -1)·(z-1) .

Bemærk, at z = 1 er også rod i polynomiet z3 - z2 + z -1 , så

        z3 - z2 + z -1 = (z-1)·(z2 +1) .

Benyt så nulreglen. Ligningen z2 + 1 = 0 skrives så z2 - i2 = 0 , så

        p(z) = z3·(z-1)2·(z+i)·(z-i) .


Brugbart svar (1)

Svar #16
15. september 2014 af peter lind

Nej. med din funktion gælder p(z) = z3(z3-z2+z -1)(z-1). Her kan du direkte aflæse rødderne 0 og 1.

Den sidste ligning er en tredjegradsligning, som du generelt næppe har lært at bruge. I dette specielle tilfælde kan du se at 1 er rod. Ved at dividere med z-1 får du en andengradsligning som kan løses.

Der findes ingen metode til at finde rødderne i polynomier af højere grad end 4. Kun i specielle tilfælde som det du bruger kan det gøres. Man kan dog bruge numeriske metoder til løsningen.


Svar #17
16. september 2014 af SolSmil (Slettet)

#15: Kunne du evt. give mig et eksempel på en 7. eller 6. gradspolynomium som jeg kunne prøve at løse? Så kunne jeg lige efterprøve fremgangsmåden. 


Skriv et svar til: Polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.