Matematik

Hjælp til ligningsløsning

24. september 2014 af uzzy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen, 

Jeg sidder fast ved følgende opgave og håber derfor der er nogen der kan hjælpe mig. 

Bestem tallet a, så x=4 er løsningen til ligningen: a*√x=3x-2.

Jeg har forstået, at man skal sætte 4 ind på x´s plads, men hvad gør man så med a? 

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2014 af LeonhardEuler

Divider med √x på begge sider af lighedstegnet. Erstat derefter x med 4 og regn højresiden ud.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

Du indsætter x = 4 og dividerer derefter med √4 på begge sider af lighedstegnet. Herved er

a = 3·2-2/2 = ...


Svar #3
24. september 2014 af uzzy (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt. Hvordan dividere man √x på begge sider? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

a·√x=3x-2 ⇔ a·√x / √x =3x-2 / √x

Idet √x går ud med hinanden på venstre side, finder vi, at

a =3x-2 / √x


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2014 af PeterValberg

Hvorfor sætter du ikke bare x = 4 ind først, det gør det hele meget nemmere:

a\cdot \sqrt{x}=3x-2

a\cdot \sqrt{{\color{Red} 4}}=3\cdot{\color{Red} 4}-2

a\cdot 2=10

dividér begge sider med 2 og voila!!! 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2014 af peter lind

Bedre metode. Indsæt x = 4 i ligningen. Det giver a*2 = 3*4-2 som er en ligning i a som kan løses


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2014 af Hippocampus (Slettet)

Rettelse i #2. Er vist kommet til at indsætte x=2 et sted ved en fejl. Naturligvis er x=4

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2014 af LeonhardEuler

#5 , #6

Når man har matematik på højniveau, så bør man have styr på isolere variabler. Det er ikke altid så simpelt som i dette tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2014 af PeterValberg

#8 korrekt, men i dette tilfælde er det simpelt, hvorfor så gå "over åen efter vand"

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #10
24. september 2014 af uzzy (Slettet)

Nåååårh på den måde! 

Tusind tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Hjælp til ligningsløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.