Matematik

Rotationslegemer

25. september 2014 af GTuurk (Slettet) - Niveau: A-niveau

En der kan hjælpe med opgave 10? = http://tinypic.com/r/2qxp3xz/8


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2014 af PeterValberg

<br/><a href=

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2014 af PeterValberg

1) volumen af det omdrejningslegeme, der fremkommer,
    når grafen for en funktion i intervallet [a;b] drejes 360º
    omkring y-aksen bestemmes som:

V=2\pi\cdot\int_{a}^{b}{\left(x\cdot f(x)\right)\.dx}

Måske det kan bruges til noget i din opgave?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2014 af kieslich (Slettet)

1. tegen grafen i et koordinatsystem, så bliver det nemmere at overskue

2. for at finde indholdet skal du finde 'kanten', der hvor vandet løber over.

3. løs f '(x) = 0   ( 0, \pm \sqrt{600}  ) og find f(\sqrt{600} ) = 18

4. Tænk længe over hvorfor indholdet bliver:

V = 2\cdot \pi \cdot \int_{0}^{\sqrt{600}} x\cdot 18 dx -2\cdot \pi \cdot \int_{0}^{\sqrt{600}} x\cdot f(x)) dx


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2014 af Soeffi

Tegning vedlagt for udledning af volumen-formlen.

a) Rumfanget af vasken kan forestilles delt op i cylinderiske rør med indre radius x, højde = 18 - f(x) og tykkelsen dx. Idet man lader radius gå fra nul til kvadratroden af 600 og lægger bidragene sammen får man rumfanget af vasken. Rumfanget af hvert enkelt bidrag fås af  tegningen til:

Rumfang af cylinderskal 

π · (radius + tykkelse)2 · højde - π · (radius)· højde = 

π · (x + dx)2 · (18 - f(x)) - π · x2 · højde = 

π · (x2 + 2·x·dx + (dx)2) · (18 - f(x)) - π · x2 · (18 - f(x)) = 

π · (x2 + 2·x·dx + (dx)- x2) · (18 - f(x)) = 

π · (c + (dx)2) · (18 - f(x)) = 

2 · π · x · (18 - f(x)) · dx , idet (dx)er så lille i forhold til 2·x·dx, at man vælger at se bort fra det. 

Heraf fås formlen i #3 for rumfanget af vasken.

Vedhæftet fil:vask-volumen.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2014 af Soeffi

π · (c + (dx)2) · (18 - f(x)) = 

Der skulle stået 

π · (2·x·dx + (dx)2) · (18 - f(x)) = 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan undgå at skulle i de helt store overvejelser om størrelsen af kvadratet på differentialer ved at betragte arealet af en cirkelring med indre og ydre radius hhv. r1 og r2. Cirkelringens areal er

        A = π·r22 - π·r12 = π·(r1+r2)·(r2-r1) = 2·π·r·t

hvor r er middelværdien af den indre og ydre radius, og t er cirkelringens tykkelse. En cirkelring med middelradius x og tykkelse dx har derfor arealet

        dA = 2π·x dx


Skriv et svar til: Rotationslegemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.