Matematik

Andengradsligning

28. september 2014 af Chelsea2899 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er kommet så langt med mit stykke, hvad skal jeg gør nu? 2x^2-10x+12=0

24x^2-120x+144=-196


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Divider ligningen med 2

x^2 -5x +6 = 0

og faktoriser så

(x - 3)*(x - 2) = 0

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2014 af Soeffi

2x- 10x + 12 = 0 (divider igennem med 2)

x2 - 5x + 6 = 0

x = 5/2 ±(1/2)·√(5- 4·6) 

x = 5/2 ±1/2

x = 2 ∨ x = 3


Svar #3
28. september 2014 af Chelsea2899 (Slettet)

Det jeg har fået at vide af min lære at jeg skal omsætte det til en kvadratsætning efter jeg har gjort 24x^2-120x+144=-196. Men i skriver at jeg skal dividere med 2, hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2014 af Soeffi

At bruge en kvadratsætning (også kaldet at bruge faktorisering eller at bruge nul-reglen) betyder, at du tager ligningen 2x2-10x+12=0 og dividerer igennem med det tal, der står foran x2. Dette giver x2-5x+6=0. Derefter ser du på om lingningen kan omskrives til formen: (x-a)(x-b) = 0, hvor a og b er reelle tal.

Da (x-a)(x-b) = x2 - (a+b) + a·b, fås i dette tilfælde at (a+b) = 5 og ab = 6, hvilket giver a=2 og b=3. Dvs. 2x2-10x+12 = 0 <=> (x-2)(x-3) = 0 <=> x=2 ∨ x=3, hvor det sidste følger af nul-reglen, der siger at et produkt er nul, når en af faktorerne er nul. 

Prøve: x=2 giver (2-2)(3-2)=0·1=0 | x=3 giver (2-3)(3-3)=(-1)·0=0


Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.