Tysk

Sein+haben - Perfektem participium?

02. oktober 2014 af Joe11111 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er det rigtigt at perfektum participium er førdatid eller hvad? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2014 af Tyskfødt (Slettet)

perfektum participium  = kort tillægsform  F. eks. Jeg har spist  Ich habe gegessen  Jeg har haft influenza  Ich habe Influenza gehabt. Hun har været i biografen. Sie ist im Kino gewesen.

Nutid = Præsens  Hun spiser et æble

Datid = Præterium (eller Imperfektum) Jeg spiste et æble

Fremtid = Futurum . Han skal  spise et æble

Før nutid = Perfektum  Du har spist et æble

Før datid = Plusquamperfektum Vi havde spist 2 æbler


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2014 af Stygotius (Slettet)

Nej, det er ikke rigtigt. Det er en fundamental misforståelse at tro det.

Perfektum particium er en form af et verbum.

Førnutid og førdatid er  tider af et verbum.

Perfektum participium (p.p.) bruges til at danne førnutid og førdatid med.

Førnutid og førdatid dannes med hhv. nutid og datid af "have" +  p.p  -sådan som Tyskfødt så smukt har vist.

 Man bruger "sein" som hjælpeverbum ved førnutid og førdatid af verbet "sein" og desuden på tysk som på dansk ved verber som betegner  en bevægelse eller en  ny situation.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2014 af Elisa45 (Slettet)

 
kom med eksempler Stygotius


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2014 af Elisa45 (Slettet)

Perfektum participium: er en form at et verbum (=kort tillægsform). Den bruges til at danne perfektum (=førnutid) eller pluskvamperfektum (=førdatid) med.  

F.eks.

Perfektum participium af  "spise"= (essen)  hedder (spist)= (gegessen) . Den bruges til at danne førnutid (har spist)= habe gegessen  eller førdatid (havde spist)= hatte gegessen med

håber det er ikke alt for forvirrende  ;)


Svar #5
03. oktober 2014 af Joe11111 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!!:) Er ikke helt forvirret

Så formerne af perfektum particitium "sein" og "haben" er at man sætter ge+t eller ge+en på verbet, som så skal stå i slutningen af sætningen og hjælpeverbet på 2.pladsen i sætningen. ?

Men der er jo også noget med stærke og svage verber?


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2014 af Stygotius (Slettet)

Du roder lidt.

p.p, af "sein" er gewesen" og man danner førnutid og førdatid v.hj.a. nutid og datid af "sein"

Han har været = er ist gewesen  -  han havde været = er war gewesen.

De såkaldt "svage" (idiotisk betegnelse  for uregelmæssige) verber danner p.p. ved ge + stammen +t, og de "stærke" (uregelmæssige) ved ge + stammen + en

Eks.

rglmæss. "kaufen"  p.p. = ge-kauf-t

urglmæss. "helfen":  p.p. = ge-holf-en


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2014 af Stygotius (Slettet)

#3 Elisa45

Det er vel ikke så svært selv at bruge de klare regler jeg har vist i #2.

Hvis du mener at du har forklaret det bedre, og føler dig bedre med det, så værs'go.


Svar #8
03. oktober 2014 af Joe11111 (Slettet)

Tror jeg har forstået det nu :) Endnu tusind tak for hjælpen!:)


Skriv et svar til: Sein+haben - Perfektem participium?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.