Matematik
Konvergent?
Hej alle,
Hvordan finder man ud af følgende?:
For hvilke værdier af a ∈
er rækken konvergent? :

Skal man forkorte brøken mest muligt?
Svar #2
04. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
Det er klart, at der skal gælde a ≠ -2 . Når a ≠ -2 , er samtlige led i rækken ∑∞n=1 bn (hvor bn = 1/(2+a)n)forskellige fra 0, og man kan da se på forholdet
|bn+1 / bn| = |(2+a)n / (2+a)n+1| = 1 / |2+a|
Rækken er absolut konvergent, hvis 1 / |2+a| < 1 , og divergent, hvis 1 / |2+a| > 1 .
Svar #3
04. oktober 2014 af ab19888 (Slettet)
Det forstår jeg ikke helt. Hvor får du udtrykket |bn+1 / bn| fra.
Og hvordan bestemmer man for disse værdier af a rækkens sum?
Svar #4
04. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#3
Det er et konvergenskriterium, der kaldes kvotientkriteriet. Hvis samtlige led i rækken ∑∞n=1 bn er forskellige fra 0, og hvis talfølgen |bn+1 / bn| er konvergent med grænseværdi c , er rækken absolut konvergent, hvis c < 1, og rækken er divergent, hvis c > 1.
Rækkens sum kan bestemmes ved at benytte, at potensrækken ∑∞n=0 xn har konvergensradius 1 ,
og for |x| < 1 gælder der, at potensrækkens sumfunktion er f(x) = 1/(1-x) .
Svar #5
04. oktober 2014 af ab19888 (Slettet)
Så er jeg mere med. Men jeg er i tvivl om rækkens sum.
Men hvad angår konvergent og divergent, har jeg så forstået det korrekt, hvis vi kigger på følgende:
Ser vi på denne her uendelige række:
- Så kan man ikk konkludere noget om n'te leds kriteriet om rækkens konvergensforhold.
Og ser man på følgende række:
N ∈ 
- Så er svaret, at rækken er divergent.
Svar #6
04. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#5
Betragt først potensrækken ∑∞n=0 xn og for |x| < 1 sæt f(x) = ∑∞n=0 xn . Så har man
∑∞n=0 xn - x · ∑∞n=0 xn = (1 + x + x2 + ...) - (x + x2 + x3 + ...) = 1
dvs.
f(x) - x · f(x) = f(x) · (1 - x) = 1 ,
så
f(x) = ∑∞n=0 xn = 1 / (1 - x) for |x| < 1 .
Hvor rækken ∑∞n=1 1/(2+a)n er konvergent, har vi da
∑∞n=1 1/(2+a)n = 1/(1 - (1/(2+a)) - 1 = (2+a)/(1+a) - 1 = 1/(1+a) .
Svar #7
04. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
Vedrørende rækken ∑∞k=1 ln(1+ 1/k) , så har vi for den n'te afsnitssum
sn = ∑nk=1 ln(1+ 1/k) = ln( ∏nk=1 (1+ 1/k) )
= ln( ∏nk=1 ((k+1)/k) )
= ln(n+1) → ∞ for n → ∞ ,
så rækken ∑∞k=1 ln(1+ 1/k) er divergent.
Svar #8
05. oktober 2014 af lufthansa (Slettet)
#2 får man så værdierne af a ved at løse uligheden ?
Svar #11
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#10
Nej, det er ikke korrekt. For konvergens, skal man løse uligheden fra #2
1 / |2+a| < 1 , dvs.
|2+a| > 1 , eller
(2+a)2 > 1 , eller
(a+1)·(a+3) > 0 .
Polynomiet er positivt uden for rødderne, dvs. for a < -3 ∨ a > -1 .
Svar #12
05. oktober 2014 af lufthansa (Slettet)
dvs at der er konvergens for de værdier af a som er mindre end -3 eller større end -1
-3>a>-1
Håber jeg har forstået det !
#10 hvordan kommer du fra (2+a)2>1 til (a+1)*(a+3)>0 om jeg må spørge
Svar #13
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)
#12
Ja, det er korrekt forstået, men man kan ikke skrive det sådan, som du gør. Man kan kun skrive det som
a < -3 ∨ a > -1 .
Uligheden (2+a)2 > 1 er en 2.-gradsulighed, der let omskrives til 4 + 4a + a2 > 1, dvs
a2 + 4a + 3 > 0 .
Polynomiet på venstre side faktoriseres til (a+3)(a+1) > 1 .
Du angiver niveauet til "Videregående", så jeg gik ikke ud fra, at 2.-gradsligninger eller 2.-gradsuligheder skulle volde problemer.
Svar #14
05. oktober 2014 af lufthansa (Slettet)
Ja, nu er det mange år siden jeg sidst har haft matematik. Jeg skal bruge det i forbindelse med videreuddannelse i mit arbejde. Derfor er der ting der er glemt og skal genopfriskes.
Derfor mit spørgsmål som du var så venlig at svare på.
Skriv et svar til: Konvergent?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
