Matematik

Stepfunktion

05. oktober 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Hvilke værdier har stepfunktionen i det følgende (figur A)?

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/1.jpg

Jeg ville mene, at u(t-1) = -1 for 0<t<1 og 1 for t>1, men hvad med de andre?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det ser ud til, at grafen er markeret med blå streg.

u(t) = 0 , for t < 1
u(t) = k , for 1 < t < 4
u(t) = -k for 4 < t < 6
u(t) = 0 for t > 6  


Svar #2
05. oktober 2014 af Haxxeren

#1

Ja, men kan det skrives på den måde, at jeg beskriver, hvad de enkelte stepfunktioner har af værdier?

Altså u(t-1), u(t-4) og u(t-6)?

Hvordan ville man skrive det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der gælder vel så

u(t-1) = 0 for t < 1  og = 1 for t > 1

-2u(t-4) = 0 for t < 4 og = -2 for t > 4

u(t-6) = 0 for t < 6 og = 1 for t > 6


Svar #4
05. oktober 2014 af Haxxeren

#3

Hvordan kan vi starte fra -k?

Og hvordan ender vi øvrigt med +k, når den første stepfunktion kun giver en værdi på k?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man deler op i intervallerne    t < 1 , 1 < t  < 4, 4 < t < 6, og t > 6 og betragter f(t) = u(t-1) - 2u(t-4) + u(t-6)

For t < 1 er alle bidragene 0, så f(t) = 0

For 1 < t < 4 er der kun bidrag fra u(t-6), så f(t) = 1

For 4 < t < 6 er der bidrag fra u(t-1) og -2u(t-4) , så f(t) = 1 - 2 = -1

For t > 6 er der bidrag fra alle tre fktr. u(t-1) , -2u(t-4) og u(t-6) , så f(t) = 1 - 2 + 1 = 0

Gang så f(t) med konstanten k .


Svar #6
05. oktober 2014 af Haxxeren

#5

Du mener vel for 1 < t < 4 er der kun bidrag fra u(t-1)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det var en tastefejl; tak for korrektionen. (Man skal jo lige sikre sig, at læseren er vågen).


Svar #8
05. oktober 2014 af Haxxeren

#7

Lige netop.

Hvad med for Figur B?

Der har vi vel for den første funktion:

u(t) = 0 for t < 0 og = 1 for 0 < t < 2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Regn funktionen i den kantede parentes ud først

u(t) - u(t-2) = 0 for t < 0 , = 1 for 0 < t < 2 , og = 0 for t > 2 .

I den funktionen med uendeligt mange led fortsætter pulsen igen for 4 < t < 6, for 8 < t < 10, osv.

Det ganges så på sinusfunktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#1:  Grafen i linket er fremkommet ved addition af tre stepfunktioner, der starter til tiderne t=1, t=4, t=6. Værdierne er k, -2k, k.

Fx at skrive:  "for 4<t<6" er ikke rigtigt.


Svar #11
05. oktober 2014 af Haxxeren

#9

Ja, men kunne man ikke lave den samme inddeling af stepfunktionerne som i #5?


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11. Det er for så vidt det, der er gjort i #9.

Brugbart svar (0)

Svar #13
05. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#11: Man anvender hovedsaligt sådanne stepfunktioner til at påvirke systemer med, fx er det at træde på bremsen i en bil, en stepfunktion.

For at undersøge systemets response på en sådan funktion, Laplacetransformerer man oftest såvel systemet som stepfunktionen. Sidtnævnte vil give noget i retning af:

x(s) = k/s * ( e-s -2e-4s+e-6s )

Tilsvarende kan fx z-transformation udføres direkte på en sum af stepfunktioner. At skrive funktionen i #0, ved opdeling i tidsintervaller, gør at disse direkte transformationer ikke længere kan anvendes.


Svar #14
05. oktober 2014 af Haxxeren

#13

Hvad man bruger Laplacetransformationer på har jeg mere eller mindre styr på, men problemet gik ud på at forstå figurerne i #0.

Lige nu prøver jeg at forstå, hvad grænserne er for u(t), u(t-2) og u(t-4) i Figur B.


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#14:  Intervalgrænserne er i B:  0<t<2, 2<t<4, osv.

Dette ville jeg så udtrykke ved, at der startes stepfunktioner ( der multipliceres med en sin-funktion ) til tidspunkterne, t = 0, 2, 4, 6, osv.


Svar #16
05. oktober 2014 af Haxxeren

Hvis:

u(t) = 0 for t < 0 og = 1 for t > 2

u(t-2) = 0 for t < 4 og = 1 for t > 4,

så får jeg et bidrag fra dem begge i t = 5, som svarer til 1-1 = 0 jf. formlen f(t) · [u(t) - u(t-2)...]

Men værdien skulle have været 4?


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#16. Se #9. u(t) stepper i t = 0, mens u(t-2) stepper i t = 2.

Svar #18
05. oktober 2014 af Haxxeren

#17

Så du siger, at:

u(t) = 0 for t < 0 og = 1 for t > 0

u(t-2) = 0 for t < 2 og = 1 for t > 2,

u(t-4) = 0 for t < 4 og = 1 for t > 4?


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#18: Ja, netop.

Funktionen u(t) ændrer sig ved u(0).

Funktionen u(t-4) ændrer sig også ved u(0), altså for t=4.


Svar #20
05. oktober 2014 af Haxxeren

Jeg tror, at jeg har fanget den.


Skriv et svar til: Stepfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.