Matematik

Fourierrækken

10. november 2014 af ab19888 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Den 2π-periodiske funktion u givet ved:

u(t) = \frac{1}{3}t^{3}, t \epsilon [-\pi , \pi [

Jeg skal finde fourierrækken til u. Det har jeg gjort, og fået:

-\frac{2}{3}*I*\pi

Er det korrekt. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det kan da ikke være korrekt. Hvad står I for ? Du har blot fundet en konstant?


Svar #2
10. november 2014 af ab19888 (Slettet)

#1 - Når jeg bruger matlab, skriver den:

-(2*pi*dirac(t, 3)*i)/3


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal beregne integralerne

        π (1/3)·t3·sin(nt) dt


Svar #4
10. november 2014 af ab19888 (Slettet)

Det giver 0. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er forkert. Da funktionen t3·sin(nt) er en lige funktion for n ≥ 1 , vil integralet over et interval, der er symmetrisk omkring 0, i almindelighed ikke være 0.

π (1/3)·t3·sin(nt) dt = (2/3) · 0π t3·sin(nt) dt = (2/3)·(6nπ - n3π3)/n4 · (-1)n = (-1)n·(2/3)·π·(6 - n2π2)/n3


Svar #6
10. november 2014 af ab19888 (Slettet)

Jeg er med så langt:

\int_{\ -\pi}^{\pi} \frac{1}{3}*t^{3}*sin(nt)dt = \frac{2}{3}*\int_{0}^{\pi} t^{3}*sin(nt)dt

Men hvordan kommer du frem til:

= \frac{2}{3}*\frac{(6n\pi-n^{3}\pi ^{3})}{n^{4}*(-1)^{n}}


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man finder en stamfunktion til t3·sin(nt) ved at integrere partielt

         ∫ t3 · sin(nt) dt = -(1/n)·t3·cos(nt) + (3/n)·∫ t2·cos(nt) dt

                                = -(1/n)·t3·cos(nt) + (3/n2)·t2·sin(nt) - (6/n2)·∫ t·sin(nt) dt

                                = -(1/n)·t3·cos(nt) + (3/n2)·t2·sin(nt) + (6/n3)·t·cos(nt) - (6/n3)·∫ cos(nt) dt

                                = -(1/n)·t3·cos(nt) + (3/n2)·t2·sin(nt) + (6/n3)·t·cos(nt) - (6/n4)·sin(nt)

Over intervallet [0,π] er det kun leddene med cos(nt) , der bidrager, og man benytter at cos(nπ) = (-1)n hvorved man finder resultatet i #5.


Svar #8
10. november 2014 af ab19888 (Slettet)

#6: Kunne man gøre det på en anden måde, så man undgår at regne de sin-del ud, som man alligevel ikke skal bruge over intervallet?

Og er det korrekt, at fourierrækken så er konvergent for alle t tilhørende [-pi,pi].


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du henviser til dit eget indlæg i #6?

Man er nødt til at bestemme stamfunktionen før man kan se, hvad der eventuelt forsvinder.

Fourierrækken er konvergent for alle t i [-π,π] . I de punkter, hvor funktionen f(t) er kontinert, stemmer sumfunktionen overens med f(t).


Svar #10
10. november 2014 af ab19888 (Slettet)

#9 - Hvad så, hvis vi ikke havde intervallet gående fra [-pi, pi], men bare pi. Ville fourierrækken så kun være konvergere mod for alle t = pi.


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det giver ingen mening, hvad du skriver. Funktionen f skal være periodisk, og man lader sædvanligvis periodeintervallet være [-π,π] . Hvis funktionen er periodisk over et andet interval transformerer man sædvanligvis dette interval til [-π,π] . Når funktionen er stykkevis kontinuert, vil Fourierrækken være konvergent med sumfunktion, der stemmer overens med f(t) i de punkter, hvor f(t) er kontinuert.


Skriv et svar til: Fourierrækken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.