Matematik

Taylor

11. november 2014 af UK343 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan skal denne gribes an? 
Betragt funktionen sin(x) og lad P2 være dens Taylor-polynomium af grad 2 udviklet omkring punktet a = 0. Vis at P2(x) = x og at Isin(1/10)-(1/10)I < 1/600


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Beregn den første og 2. afledede af sin(x) i punktet a = 0 . Indsæt i formlen for taylorpolynomiet, og benyt restleddet til at vurdere fejlen.


Svar #2
12. november 2014 af UK343 (Slettet)

kan det passe at:

P2(x)=1-1/2(x-0)2 ?

Hvordan viser jeg så at P2(x) = x og at Isin(1/10)-(1/10)I < 1/600


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2. Nej det er ikke korrekt. Både sin(x) og dens 2. afledede er 0 for x = 0.

Svar #4
12. november 2014 af UK343 (Slettet)

Kunne du evt vise mig, hvordan jeg så skal gøre?

Svar #5
12. november 2014 af UK343 (Slettet)

Da jeg kan se, at jeg har brugt forkert fremgangsmåde

Svar #6
12. november 2014 af UK343 (Slettet)

Kan det passe at den kommer til at se således ud?
P2(x)=0+1*x+(0/2!)*x2 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, og det kan jo så reduceres. Benyt så udtrykket for restleddet.


Svar #8
12. november 2014 af UK343 (Slettet)

Den er jeg lidt i tvivl om

Jeg skal bruge formlen:

En(x0)= (fn+1(s)/(n+1)!)*(x0-a)n+1

En(x0)= (f2+1(s)/(2+1)!)*(1-0)2+1

En(x0)= (f3(s)/3!)*(1-0)3

(cos(s))/(3*2)) = (cos(s))/6 = cos(s)/6 < 1/6

Hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man skal vurdere fejlen der begås ved at beregne sin(1/10) som P2(1/10) . Den fejl kan bestemmes ved restleddet

        E2(x) = f(3)(s)/3! · (x - a)3

hvor her a = 0 , x = 0,1 , og s er et tal i intervallet ]0 ; 0,1 [ . Da f(3)(x) = -cos(x) har man

        |E2(0,1)| = |f(3)(s)/3!  · 0,13| = |-cos(s)/6 · 0,13| ≤ (1/6) · 0,001 = 1/6000 .


Svar #10
12. november 2014 af UK343 (Slettet)

Tak for hjælpen nu forstår jeg det

Skriv et svar til: Taylor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.