Matematik

Dobbeltrod?

18. november 2014 af Lisebur (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan forklare mig, hvad en dobbeltrod?

Sidder med en opgave, hvor jeg har fundet fortegnene for funktionen g'(x) som skal sættes ind i en monotonilinje. Men resultaterne bliver -1176, 144, 336.

Kan man have to positive tal efter hinanden? Kaldes det så for en dobbeltrod?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2014 af LeonhardEuler

En dobbeltrod er to rødder, som har samme værdi

    for eksempel funktionen 

                 f(x) = x2 + 9 - 6x = (x - 3)2 

Denne har en dobbeltrod og grafisk betyder dette at dette andengradspolynomie har sit toppunkt på x-aksen og determinanten for er lig med 0. (dette er kun gældende for andengradspolynomier)

Generelt hvis et polynonium kan skrives på formen 

p(x) = a(x - x1)j1(x - x2)j2· ··· ·(x - xn)jn

hvor der indgår et eller flere led på formen (x - xi)2 da vil polynomiet have en eller flere dobbeltrødder.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2014 af SuneChr

Generelt kalder man identiske rødder i det samme polynomium for rødder med multiplicitet.
P (x)  =  7(x - 2)3(x - 1)9(x + 13)
P har således tre rødder:
x = - 13  (med multiplicitet en, plejer man ikke at skrive).
x = 1 med multiplicitet ni
x = 2 med multiplicitet tre
Summen af multipliciteterne er lig med polynomiets grad.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Der er ikke noget til hinder for, at g '(x) har to forskellige positive rødder. Det kaldes ikke for en dobbeltrod. Et tal x0 er en dobbeltrod i et polynomium, hvis faktoren (x - x0) forkommer som (x - x0)2 i faktoriseringen af g '(x) .


Skriv et svar til: Dobbeltrod?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.