Matematik

Primtal

23. november 2014 af Haxxeren - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Hvad menes der helt præcist her:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/31729551/1.jpg

Er vi interesseret i at finde alle primtal i form af 4n+1 op til 65?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2014 af LeonhardEuler

Et tal kan skrives som summen af kvadratet på to forskellige heltal på flere måder, hvis som Gauss theorem siger, at hvis mindst to af primtallene i primtalsfaktorisering af tallet kan skrives på formen 4n +1. 

I dette tilfælde har vi    65 = 5 • 13 = (4•1 + 1)(4•3 + 1)

som du ser kan 65 skrives som summen af kvadratet på to forskellige heltal på flere måder, netop

                    65 = 12 + 82 = 42 + 72 


Svar #2
23. november 2014 af Haxxeren

#1

Hvad med tallene f.eks. 17 og 29 som også er primtal? Hvorfor bruger vi ikke dem?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2014 af LeonhardEuler

Du kan ikke skrive to primtal i primtalsfaktoriseringen af 17 på formen 4n + 1, netop da der kun er et primtalselement i primtalsfaktoriseringen af 17. Samme argument benyttes 29 og et hvert andet primtal.


Svar #4
23. november 2014 af Haxxeren

#3

Vi har:

17 = 4n +1 ⇔ n = 4

29 = 4n +1 ⇔ n = 7

Du kan da godt finde en n-værdi, der giver hhv. 17 og 29 i ovenstående formel.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2014 af LeonhardEuler

Læs godt efter:   "whose prime factors there are at least two different ones of the form 4n + 1"


Svar #6
23. november 2014 af Haxxeren

#5

Jeg er ikke helt med. I eksemplet har de valgt hhv. n = 1 og n = 3 og således fået:

4·1 + 1 = 5

4·3 + 1 = 13

hvor 5 og 13 er primtal. Jeg forstår ikke helt, hvorfor man så må bruge 5 og 13 - men ikke 17 og 29.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2014 af LeonhardEuler

Bemærk at der var på tale om tallet  65 som kan ved primtalsfaktorisering skrives som 5•13   (bemærk at de er multipliceret) 

65 = 5 • 13 =  (4•1 + 1)(4•3 + 1)         Her har vi to tal i primtalsfaktorisering, der kan skrives på formen 4n + 1

17 = 17      = 4•4 +1                            Her har vi kun 1 af slagsen

29 = 29      = 4•7 +1                            Her har også kun 1 af slagsen

Gauss theorem siger at der skal være minimum 2 af slagsen.


Svar #8
23. november 2014 af Haxxeren

#7

Ok, så det du siger er, at det er ikke noget med at finde primtallene, men at produktet af de fundne primtal også skal give 65.

Idet:

17 · 29 ≠ 65,

kan de ikke bruges.

Hvad mener du i øvrigt om "slags"?

5 = 4n + 1 ⇔ n = 1

13 = 4n + 1 ⇔ n = 3

Her har vi da også "entydige" løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. november 2014 af LeonhardEuler

Du misforstår. 

Du vil undersøge om tallet  221 kan skrives på formen 221 = a2 + b2 = c2 + d2

med andre om 221 kan skrives som summen af to forskellige kvadrattal på mindst to forskellige måder.

du opløser 221 i dens primtalsfaktorisering

221 = 13 • 17 = (4•3 + 1)(4•4 + 1)  

Netop da da 13 og 17, som er elementer i primtalsfaktoriseringen af 221, kan skrives på formen 4n+1, kan tallet 221 godt skrives som summen af to forskellige kvadrattal på mindst to forskellige måder.


Svar #10
23. november 2014 af Haxxeren

#9

Hvad er så a, b, c og d?

Kan vi finde ud af det ud fra følgende beregning:

221 = 13 · 17 = (4 · 3 + 1)(4 · 4 + 1)?


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. november 2014 af LeonhardEuler

Det er ligegyldigt, hvad a, b, c og d har af værdi. Det vigtige er, at man kan vise at  221 eller 65 eller whatever kan skrives som summen af to forskellige kvadrattal på mindst to forskellige måder men ikke hvordan (!) 

Eller omvendt at et tal ikke kan skrives som summen af to forskellige kvadrattal på mindst to forskellige måder. 


Svar #12
24. november 2014 af Haxxeren

#11

Ok, tak.


Skriv et svar til: Primtal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.