Matematik

HJÆLPPPPPPPPPPPP

25. november 2014 af Niko83 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude.
Jeg håber, at der er nogen som vil hjælpe med denne opgave. Opgaven skal afleveree nu og jeg er nødt til at løse opgaven lige nu. 
Jeg kan ikke forstå rigtigt opgaven og har brug for jeres hjælp.
Jeg venter for jeres hjælp.
opgaven:

Elektronen betragtes som en punkt-partikel dvs. at den ikke har nogen
geometrisk udstrækning. Alligevel har elektronen et angulært moment
om egen akse kaldet dens spin. Man kan m°ale x, y og z - komponenterne
af en elektrons spin, hvilket kan beskrives ved hjælp af de tre matricer:

Sx=h/2*\binom{0 ; 1}{1;0}, ,     Sy=h/2*\binom{0 ; i}{-i;0} og   Sz=h/2*\binom{1 ; 0}{0;1}

For at en matrix kan beskrive en fysisk målbar størelse skal den
være hermitisk (se side 33 i [NVP]). Vis at Sx, Sy og Sz er hermitiske.:

Undersøg om:
          ?
SzSx  = SxSz

Matricen SzSx beskriver først en m°aling af x - komponenten og
derefter af z - komponenten. Hvad fortæller ovenst°aende resultat
om betydningen af rækkefølgen af ens målinger?


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

At en matrix A er hermitesk betyder, at matricen er lig med sin egen komplekst konjugerede og transponerede matrix.

Konjuger og transponer hver af de tre matricer.

For reelle matricer betyder det, at matricen er symmetrisk.

Undersøg til sidst om Sx og Sz kommuterer. Bemærk, at Sz er proportional med den identiske matrix.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2014 af OliverGlue (Slettet)

Hvad skal du bruge hjælp til?

En matrix er hermitisk hvis 

A^{\dagger}=(A^{*})^{T}=A

som siger den konjugerede og transponerede skal det være lig med den oprindelige matrix. 

Sx og Sy er derfor hermitiske , meget oplyst, hvis du transponerer dem, for Sy skal du huske at tage den konjugerede og derved er den også hermitisk.


Svar #3
25. november 2014 af Niko83 (Slettet)

Opgaven er delt i a og b.
a) For at en matrix kan beskrive en fysisk m°albar størelse skal den
være hermitisk (se side 33 i [NVP]). Vis at Sx, Sy og Sz er hermitiske.

Det har jeg løst, og  det viser sig at Sx og Sy og Sz er alle hermitiske. Det svarer til opgave a)

men at undersøge SzSx = SxSz er jeg ikke sikkert om.

Men jeg er ikke i stand at forstå  "Undersøg til sidst om Sx og Sz kommuterer. Bemærk, at Sz er proportional med den identiske matrix."


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Da Sz er proportional med den identiske matrix (enhedsmatricen) er det jo trivielt, at Sx og Sz kommuterer.

At gange med Sz fra den ene eller den anden side svarer blot til at gange med skalaren h/2 .


Svar #5
25. november 2014 af Niko83 (Slettet)

Jeg kan ikke forstå hvad betyder "kommuterer" i denne sammenhæng.
Nu kan jeg se, at Sx er en enheds metrix og Sz er også en enheds metrix, men de har en lille forskel, som er en fortegn og kordinaterne.
Betyder det så, at  SzSx = SxSz ????

plus;  Hvad fortæller ovenst°aende resultat om betydningen af rækkefølgen af ens m°alinger?


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Sx er ikke enhedsmatricen. Den har 1-tallerne i antidiagonalen i stedet.

To størrelser A og B kommuterer, hvis A·B = B·A .


Svar #7
25. november 2014 af Niko83 (Slettet)

tak for hjælpennnnnnnnnnn


Skriv et svar til: HJÆLPPPPPPPPPPPP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.