Bioteknologi

2 opgaver

09. december 2014 af Sabrina3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP,

Jeg har svært ved at besvare to opg., som jeg håber I vil hjælpe mig med. 

Jeg har vedhæftet et dokument med opgaverne. Det er opg. 2 og 4, specielt opg. 4. 

Mvh. 

Vedhæftet fil: Opg. .pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2014 af Heptan

Opg 2:

Prøv at se på, hvilke ændringer der sker med de to molekyler.

I Galactose fx, der har det øverste carbonatom OT = +1. I produktet har det samme carbonatom OT = +3.

Carbonatomet er altså blevet oxideret.

Prøv at finde ud af, hvilket nitrogenatom i 3,5-dinitrosalicylsyre der er blevet reduceret.

Hvis du kan argumentere for, at der både sker en oxidation og en reduktion, så er der tale om en redoxreaktion.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2014 af Heptan

Opg 4:

Brug lambert beers lov, som du har skrevet i opg 3.

Indsæt A = 0,513 i formlen, og isolér koncentrationen.


Svar #3
09. december 2014 af Sabrina3 (Slettet)

Hvad står OT for? Jeg forstår det ikke...

A = den molare ekstionskoefficient * kuvettebreden * aktuel koncentration af stoffet.

0,513 = ? * 1 * aktuel koncentration af stoffet

Hvad er den molare ekstionskoefficient?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. december 2014 af mathon

               OT = oxidationstrin.

              A=\mathbf{\color{Red} \xi _\lambda} \cdot L\cdot c           \mathbf{\color{Red} \xi _\lambda} er den molære ekstinktionskoefficient ved den anvedte bølgelængde.

                                                   \mathbf{\color{Red} \xi _\lambda} afhænger af bølgelængden for det anvendte lys.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2014 af Heptan

OT står for "oxidations trin"

Ekstinktionskoefficienten kan du aflæse af den ligning du har lavet i opg 3, som hældningen.


Svar #6
09. december 2014 af Sabrina3 (Slettet)

Nårh okay, tak. Jeg har fået hældningen til at give 0,0992. Er det rigtigt? 

Det har jeg ikke lært. Hvordan ved man at oxidationstallet for carbonatom i galactose er +1 osv.?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. december 2014 af Heptan

Betragt en binding, og se hvilket at om der er mest elektronegativt.

Tæl derefter elektronerne.

Eksempel:

Hydrogen plejer at have 1 valenselektron, men i HCN har den i princippet 0. Derfor har den OT = +1

Carbon plejer at have 4 valenselektroner, i figuren kan man se at den har 2, dvs. den har "afgivet" 2 elektroner, og har OT = +2

Nitrogen har 3 ekstra elektroner (den plejer at have 5), så det giver OT = -3 (fordi elektroner er negativt ladede).

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Svar #8
09. december 2014 af Sabrina3 (Slettet)

Ok, jeg forstår det lidt bedre... 

Men hvordan kan man skrive det som tekst? Vil det så sige, at når tallet er negativt er der sket en reduktion og en oxidation hvis tallet er positivt? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. december 2014 af Heptan

Ja, hvis OT "går op", og bliver større, så sker der en oxidation.

Hvis OT "går ned", og bliver et mindre tal, så er det fordi der er sket en reduktion.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. december 2014 af mathon

Det er ændringen i oxidationstrin, som har interesse:

              stiger et atoms OT er atomet blevet oxideret
              falder et atoms OT er atomet blevet reduceret


Svar #11
09. december 2014 af Sabrina3 (Slettet)

Ok. Super tusind tak. 

Så der 'sket' en oxidation af galactose, fordi dens carbonatom er oxideret? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. december 2014 af mathon

                   -\overset{\mathbf{\color{Red} +1}}{C}HO        -\overset{\mathbf{\color{Blue} +3}}{C}OOH

                   -\overset{\mathbf{\color{Red} +4}}{N}O_2           -\overset{\mathbf{\color{Blue} -2}}{N}H_2


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. december 2014 af Heptan

#11 

Ja


Svar #14
09. december 2014 af Sabrina3 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, Heptan og Mathon :D


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. december 2014 af Heptan

#12

Nitrogen kan ikke lave 5 bindinger.

\newline -\overset{\mathbf{\color{Red} +I}}{C}HO \ \ \ -\overset{\mathbf{\color{Blue} +III}}{C}OOH \newline \newline -\overset{\mathbf{\color{Red} +II}}{N}O_2 \ \ \ -\overset{\mathbf{\color{Blue} -III}}{N}H_2


Svar #16
09. december 2014 af Sabrina3 (Slettet)

Kan du forklare mig, hvorfor NO2 og NH4's oxidationstal er +2 og -3?

Er denne mellemregning korrekt:

-CHO

C + H + O = 0

C + 1 - 2 = 0

C = -1 + 2  


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. december 2014 af Heptan

#16

Ja, det er korrekt.

I nitrogruppen afgiver N tre elektroner til de to O'er. Den optager én elektron fra carbon. Så +3 -1 = +2

I aminogruppen optager N to elektroner fra de to H'er. Den optager én elektron fra carbon. -2 -1 = -3


Svar #18
14. december 2014 af Sabrina3 (Slettet)

Kan I hjælpe mig med opg. 6.? Jeg synes det er svært at finde fordele og ulemper. Man kan selvfølgelig snakke om prisen og om hvor simpelt/kompliceret det er at benytte sig af de to forskellige metoder, men hvad kan man ellers snakke om? 


Skriv et svar til: 2 opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.