Kemi

Dissociationsgrad / Protoloysegrad

11. december 2014 af Manpei (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogle der kan svare på - Hvad sker der med protolysegraden ved en fortynding?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2014 af Heptan

Den øges


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2014 af LeonhardEuler

Se på Ostwalds fortyndingslov


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2014 af mathon

                                                c_s\cdot \frac{\alpha ^2}{1-\alpha }=K_s


Svar #4
11. december 2014 af Manpei (Slettet)

Hvad sker der så med protolyse graden når man sammenligner en svag og en middelstærk syre?


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. december 2014 af mathon

Sammenligningen skal så foregå ved samme koncentration.

Da en middelstærk syre har større Ks-værdi en den svage syre,

                           \frac{\alpha ^2}{1-\alpha }      være større dvs \alpha_{middel}> \alpha _{svag}  i samme vandige koncentration.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. december 2014 af Heptan

Gælder Ostwalds fortyndingslov ved uendeligt fortyndede opløsninger? Dvs når cs → 0 ?


Svar #7
11. december 2014 af Manpei (Slettet)

@Mathon

Kunne det beskrives uden at anvende Ostwalds ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. december 2014 af mathon

#6
       Når cs → 0 overlejres opløsningen af vandets autoprotolyse.


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. december 2014 af Heptan

#8 Tak

#7 Du kan også bruge Le Chateliers princip til at forklare at reaktionen

HA + H2O → A- + H3O+

forskydes mod højre når der tilsættes vand på venstre side (når der fortyndes).

Da dissociationsgraden er givet ved

\alpha = \frac{[A^-]}{c_s}

... vil dissociationsgraden blive større, når [A-] bliver større som følge af ligevægtsforskydningen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. maj 2015 af overkontroversiel (Slettet)

Heptan, det passer vel ikke? Man kan ikke rigtigt bruge Le Chateliers princip. 

Først og fremmest er koncentrationen af H2O så stor, da dets molbrøk sættes lig med 1, derfor er det ikke et korrekt argument.

Hvis du fortynder, vil du gør [HA] mindre, derfor vil reaktionen gå mod venstre for at genestablere ligevægt:

      \textup{K}_s=\frac{[\textup{A}^-][\textup{H}_3\textup{O}^+]}{[\textup{HA}]}

med andre falder [A-] og dermed protolysegraden. Men på den anden side falder også cs hvilket gør den større. Hvordan kan man rigtigt forklare det med Le Chateliers princip?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. maj 2015 af Heptan

Det kommer virkelig an på hvilken opløsning der er tale om. Hvis man fx fortynder koncentreret svovlsyre vil aktiviteten for vand ikke være 1. Men lad os betragte en opløsning som allerede er fortyndet i en grad, så a(H2O) ≈ 1.

Man kan ikke se bort fra at [H2O] bliver meget større, og en god måde at benytte Le Chateliers princip vil være at indse at [HA], [A-] og [H3O+] alle bliver mindre ved fortynding, mens [H2O] ikke bliver mindre. Det vil forskyde ligevægten mod højre. Egentlig afhænger ligevægtens beliggenhed i opløsningen kun af pH og Ks (hvis vi ser bort fra aktiviteter). Vi indser at der for en uendeligt fortyndet opløsning gælder at pH = 7, dvs. ligevægten er forskudt mod højre, hvis syren er stærkere end vand.


Skriv et svar til: Dissociationsgrad / Protoloysegrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.