Matematik

Omskrivning

12. december 2014 af snilo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der en venlig sjæl, som kan forklare mig, hvorledes denne ligning: x3+p2x=p2q
kan omskrives til denne ligning: x3+cx=d. Hvordan bliver q=d/c


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2014 af mathon

                         f(x)=x^3+ax^2+bx+c
lad
                          g(y)=y-\frac{1}{3}a
da er  \littlecircf \circ g
af formen
                         h(y)=y^3+py-q


 
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. december 2014 af mathon

detaljer:  

                   h(y)=(f\circ g)\left ( y-\frac{1}{3}a \right )=\left ( y-\frac{1}{3}a \right )^3+a\cdot \left ( y-\frac{1}{3}a \right )^2+b\cdot \left ( y-\frac{1}{3}a \right )+c=

                   y^3+\frac{3b-a^2}{3}y-\left ( \frac{ab}{3}-\frac{2a^3}{27}-c \right )

                   y^3+py-q

                    


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

For at x3 + p2x = p2q  skal omskrives til  x3 + cx = d , skal der gælde

        p2 = c     og     p2q = d   ,

dvs.

        q = d/p2 = d/c .


Skriv et svar til: Omskrivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.