Matematik

grænseværdi for talfølge

15. december 2014 af kjsahdsh (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Har brug for hjælp med dette. Forstår ikke rigtig hvad konvergent betyder. Går den mod uendelig?

Der er givet en konvergent talfølge {bn} ved: bn=\frac{ln(n^{2}+4)}{ln(n)}

Hvad er grænseværdien?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2014 af SuneChr

For n "stor" har vi
ln (n2 + 4) ≈ ln (n2) = 2·ln n


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. december 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det er klart, at bn > 0 for alle n. Man har

        bn = √(n2 + 2n) - n ≤ √(n2 + 2n + 1) - n = n+1 - n = 1

Man har også

       (bn +n +1)2 = n2 + 2n + 1 + 2√(n2 + 2n) ≤ n2 + 2n + 1 + 2√(n2 + 2n + 1) = (n+1)2 + 2(n+1) = (bn+1 + n +1)2

Heraf fås så

        bn + n + 1 ≤ bn+1 + n + 1

dvs.

        bn ≤ bn+1

Talfølgen {bn} er derfor voksende og begrænset og er derfor konvergent.

Af definitionen for bn finder man

        (n + bn)2 = n2 + 2n

eller

        bn2 = 2n(1 - bn)

eller

        bn = 1 - bn2/(2n) .

Da {bn} er konvergent, er {bn2} konvergent, og {bn2/(2n)} er derfor konvergent med grænseværdi 0, så {bn} selv har grænseværdien 1.

Bemærk, at opgavens tekst blev ændret mens jeg skrev dette indlæg, som var for talfølgen

        bn = √(n2 + 2n) - n


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2014 af SuneChr

# 2
Godt, du bemærker dette. Jeg kunne nemlig slet ikke følge med i indlægget i forhold til den stillede opgave.
Endnu en gang er det sikkert fornuftigt at lade timeglassets 10 min løbe ud, før man går i gang.
Men vi må jo huske på, at det er nissetid, og alt kan ske.
V.h.
Sune


Svar #4
16. december 2014 af kjsahdsh (Slettet)

Tusind tak skal du have. Sorry jeg ændrede opgaven fordi vi havde hver især fået tildelt en opgave og jeg kom i starten til at skrive den opgave op som ikke var min egen.

Skriv et svar til: grænseværdi for talfølge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.