Matematik

Kogetiden for et æg

07. januar 2015 af jdbsjksdbgs (Slettet) - Niveau: B-niveau

Formlen for kogetiden for et æg i minutter:

kt = 0,0016 * d^2 * ln (2*(Tv-Tb)/Tv-T)

kt = kogetiden, d = diameteren af ægget, Tv = temperaturen af kogevandet, Tb = æggets begyndelsestemperatur og T = den ønskede temperatur i æggets midte.

Alle temperaturer måles i grader Celsius. Et blødkogt æg skal være 62 grader i midten, og et hårdkogt 82 grader.

a) Hvad er kogetiden for et køleskabskoldt æg (5 grader) med diameter 45,4 mm der skal være blødkogt?

b) Sæt Tb = 5, T = 82 og d = 44. Betragt Kt som en funktion af Tv. Find differentialkvotienten (ved hjælp af cas-programmet) af funktionen. Beregn Kt '(95), og giv en fortolkning af dette tal.

c) Sæt Tb = 5, T = 82 og d = 100. Betragt Kt som en funktion af d. Find differentialkvotienten (ved hjælp af cas-programmet) af funktionen. Beregn Kt '(45), og giv en fortolkning af dette tal.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2015 af Soeffi

Mener du 

kt = 0,0016 \cdot d^{2} \cdot ln (2\cdot \frac{Tv-Tb}{Tv}-T)

eller

kt = 0,0016 \cdot d^{2} \cdot ln (2\cdot \frac{Tv-Tb}{Tv- T})

og er T= 100º C?


Skriv et svar til: Kogetiden for et æg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.