Matematik

Er Taylor her?

18. januar 2015 af Heptan - Niveau: Universitet/Videregående

Ligningen

0,012=\frac{(0,050+x)x}{0,050-x}

løses på en specielt simpel måde her. Er der tale om de såkaldte Taylor-rækker?

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2015 af xamza1608 (Slettet)

nej ikke Taylor Swift...
ej, laver sjov, ikke høre på mig jeg går i 8. men burde der ikke være en funktion være gang i taylor rækken


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Det er lidt uklart, hvad der foregår. Man kan finde en løsning rekursivt ved at isolere faktoren x :

        xj+1 = 0,012·(0,05 - xj) / (0,05 + xj)

der konvergerer mod den ene rod i 2.-gradsligningen    x1 = 0,008509 , hvor man finder en startværdi ved at antage, at |x| << 0.05 .

Den anden rod i 2.-gradsligningen er x2 = -0,07051 .


Svar #3
18. januar 2015 af Heptan

Okay, tak.

Kan man også finde en løsning rekursivt for tilsvarende 3. gradsligninger?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, man kan som regel finde en af løsningerne ved at isolere for eksempel x i 3.-gradsligningen og så gå rekursivt frem. Har man bestemt en af rødderne, kan man dernæst reducere til en 2.-gradsligning, der kan løses eksplicit.


Svar #5
18. januar 2015 af Heptan

Hvis man kun er interesseret i en bestemt løsning, fx med betingelsen

0 < x << 0,05

hvordan rekurserer man sig så frem til dén løsning først, så man ikke behøver at finde de to andre?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man kan forsøge at omklamre roden, dvs. man finder to værdier x1 og x2 , hvor f(x) har forskelligt fortegn. Så ved man, pga. kontinuiteten, at der er en rod mellem x1 og x2 , og man kan så prøve at starte med en af de to værdier.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2015 af Therk

Se eksempelvis Newtons metode til et svar på #5.


Skriv et svar til: Er Taylor her?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.