Kemi

ligevægt

02. marts 2015 af lokpæø (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave c og d giver mig problemer. Hvis nogle vil hjælpe vil det betyde en del.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2015 af mathon

d)

                   Da Kp er voksende for stigende temperatur, må reaktionen mod højre være endoterm.


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. marts 2015 af mathon

{n_{NOBr}}^{start}=\frac{1{,}10\; g}{109,9101\; \frac{g}{mol}}=0,010\; mol

                                             2 NOBr   \rightleftharpoons  2 NO  +  Br2
molfordeling i ligevægt         0,01 - 2x          2x         x

toltalt antal mol i ligevægt:
                                             {n_{total}}^{ligev\oe gt}=\frac{p\cdot V}{R\cdot T}=0,013386\; mol
hvoraf
                                         0,01 - 2x    +      2x   +      x   =   0,013386

                                                        x  =  0,003386

partialtrykkket er lig med molbrøken af totaltrykket:

.
             partialtryk\left\{\begin{matrix} p_{NOBr}=(0,01-2x)\cdot \frac{0,304\; bar}{0,013386}=0{,}0733\; bar\\ p_{NO}=2x\cdot \frac{0,304\; bar}{0,013386}=0{,}154\; bar \\ p_{Br_2}=x\cdot \frac{0,304\; bar}{0,013386}=0{,}0769\; bar \end{matrix}\right.

                         

                         


Svar #4
02. marts 2015 af lokpæø (Slettet)

Er det muligt også, at få hjælp til c'eren?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2015 af agentno47 (Slettet)

Hej - undskyld at jeg lidt blander mig i tråden, men jeg håbede at #3 kunne uddybe og fortælle hvorfor stofmængden af NOBr efter ligevægt er 0,01 mol - 2x og ikke 0,01 mol - x?

#3

                                             2 NOBr   \rightleftharpoons  2 NO  +  Br2
molfordeling i ligevægt         0,01 - 2x          2x         x


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2015 af Soeffi

#4

Er det muligt også, at få hjælp til c'eren?

En fordobling af volumenet vil forskyde ligevægten mod højre i følge princippet om, at ligevægten ved et indgreb vil forskydes, så virkningen af indgrebet søges modvirket. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. marts 2015 af mathon

I ligevægt:

                                        2 NOBr  (g)   <--->   2 NO (g)   +   Br2 (g)

               
                                          p(NO)2 · p(Br2)
                                         ----------------------  =  Kp
                                              p(NOBr)2

Ved volumenfordobling:
                                          (1/2·p(NO))2 · 1/2·p(Br2)
                                         -------------------------------------  = 1/2 · Kp
                                                   (1/2·p(NOBr))2

Hvorfor ligevægten forskydes mod større tæller og mindre nævner dvs forskydes mod højre.

           


Skriv et svar til: ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.